Vad är Turingtestet?

Turingtestet är ett hypotetiskt test för att avgöra huruvida en maskin intelligens kan tala som en människa. Testet är uppkallat efter WWII-eran dator geni Alan Turing, som gjorde det. Turingtestet är en antropocentrisk test-det vill inte testa det inte intelligens i allmänhet, utan endast förmågan att konversera som en människa. De tidiga, nu vederlagts, var underförstått att testet mäts målet intelligens. Däremot kan det eventuellt vara en artificiell intelligens som bara inte talar mänskliga språk eller förstå mänsklig konversation.

Turingtestet har tre deltagare-två ämnen och en domare. En av frågorna är en person och den andra är en dator. Båda ämnena är dolda för syn på domaren. De kommunicerar med domaren via endast text kanaler. Den roll som domare är att bestämma vilken text kanal motsvarar det mänskliga och som motsvarar den datorn. Om domaren inte kan avgöra det, då datorn klarar testet.

Varje år finns ett pris som delas ut till chatbot som är bäst på Turingtestet. Vissa chatbots, som Eliza och Alice, har blivit milt berömd, men fortfarande finns inget kommer i närheten av framgångsrikt efterlikna en människa. Den första formella instansiering av Turingtestet är i form av Loebner Prize, som kommer att tilldela $ 100. 000 (USD) till den som har den vinnande AI. Den årliga tävlingen är vanligtvis hålls i New York.

Ray Kurzweil, berömda uppfinnare och futuristiska, och Mitch Kapor, mjukvara pionjär, har satsat 10. 000 USD mot varandra i frågan om huruvida en AI kommer att passera Turingtestet av 2029. Kurzweil tror en vilja, medan Kapor tror ingen kommer. En Turingtestet-går AI förmodligen skulle behöva vara allmänt intelligent, alltså kan lära sig snabbt och efter subtila verbala signaler i en konversation på samma sätt som en människa. En sådan AI skulle också teoretiskt kunna fylla i för människor i en rad arbeten där samtal krävs. En AI passerar Turingtestet skulle vara en enorm händelse och övertyga många att maskinen verkligen är intelligent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.