Vad är Metcalfe’s lag?

Metcalfe's lag är en matematisk formel för att mäta det värde som ett kommunikationsnät har. Det utvecklades av Robert "Bob" Metcalfe, elektrikern som blev en pionjär inom webbteknologier.

Metcalfe's lag gropar framgången för ett kommunikationsnät på antalet användare. Mer specifikt har denna lag att nätet värde växer exponentiellt med nätverket samlas fler användare. Metcalfe formulerade först rätt i fråga om Ethernet-ett lokalt nätverk (LAN) tekniken som han och forskaren D. R. Boggs uppfanns. Denna teknik länkar persondatorer, men det kan tillämpas på Internet i general, till Web 2. 0-teknik, eller till valfritt antal av telekommunikationer nätverk (telefoner, faxar, etc. ) where tvärförbindelser är nödvändiga för att nätverket i sin helhet ha värde.

Till exempel ett socialt nätverk med bara en registrerad användare skulle huvudsakligen vara onyttig. Om 100 användare registrera sig, men blir det mer attraktivt och till fördel för enskilda användare. Om 1. 000 personer registrera sig, ännu bättre. Ju fler människor som ansluter sig, desto mer användbart, roligt eller värdefullt att anläggningen skall kunna.

matematiskt uttryckt, Metcalfe's lag att V=n2, där V står för värde och står n för antalet användare. Metcalfe illustrerade första detta koncept i ett 1980 bildspel fram till början av Ethernet adopters, det kom till allmänhetens uppmärksamhet på en September 1993 Forbes artikel skriven av George Förgyllare.

Under de senaste två årtiondena har Metcalfe's lag blivit något kontroversiell, särskilt på senare år. Vissa har hävdat Metcalfe's lag är direkt fel, andra säger att det är helt enkelt missförstått.

Sedan sin ursprungliga utformning, har Metcalfe förtydligat flera punkter. Han har tillagt att när Metcalfe lag tillämpas på sociala nätverk (och därmed socialt nätverkande webbplatser som MySpace, Facebook och LinkedIn), är det inte bara antalet användare som måste beaktas, utan också den samhörighet mellan användare. Han har också påpekat att lagstiftningen fungerar bäst när den tillämpas på mindre nätverk och förlorar värde när begrepp som "ansluten" och "värde" kan inte kvantifieras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.