Vad är Cyberstalking?

Termen Cyberstalking hänvisar till processen att förfölja en person eller grupp på elektronisk väg, särskilt via Internet. Cyberstalkers anställa kommunikationsmöjligheter och tillgång till information från Internet för att övervaka, värva, förtal, och på annat sätt trakassera deras cyber offer, som kan vara en individ eller grupp.

samlade in uppgifter om en individ eller grupp oftast måste utföras i ett hotande sätt för att betraktas som Cyberstalking, där ett hot görs eller underförstådda. Cyberstalkers kan använda vanlig elektronisk väg, t. ex. sökmotorer, anslagstavlor, webbplatser för sociala nätverk, e-post och andra verktyg för att övervaka verksamheten i sina offer. Cyberstalking kan också medföra olagliga metoder såsom dataintrång bryta mot offrets personliga information, eller angriper offrets hårdvara och data med virus och andra elektroniska kränkningar. Spåra ett offer Internet Protocol (IP) adress är också en vanlig form av Cyberstalking, som används av Cyberstalkers att förlägga sina offrets hemadress.

Kontakta eller inhämtat cyber offret eller deras medhjälpare är en vanlig form av trakasserier på cyberstalking. Sedan tillkomsten av chatt, Instant Messenger och Internet-verktyg nätverk såsom MySpace och Facebook, barn och ungdomar har blivit särskilt i riskzonen för Cyberstalking, oavsett om de riktar sig av sina kamrater för webbmobbning eller beställt sexuella rovdjur. För att bekämpa detta har flera brottsbekämpande team organiserade arbetsgrupper som omfattar enskilda individer vilka utgör som barn eller ungdomar online för att aktivt söka upp och fånga barn rovdjur. Dateline NBC's show, för att fånga en Predator, är ett populärt exempel på en sådan Cyberstalking sting operation, med online sexuella rovdjur som ledde till ett hem där man tror en ungdom väntar på att se dem, ifrågasattes av seriens värd, och därefter arresterades .

Förtal är en särskilt produktiv del av Cyberstalking på grund av den lätthet med vilken en Cyberstalker kan skriva kränkande anklagelser på World Wide Web utan att förlora sin anonymitet och därmed undvika återverkningar. Cyberstalkers kommer ofta att inrätta webbplatser eller bloggar specifikt inlägg ärekränkande information om sina offer, som sedan kan hämtas i en enkel sökmotor sökfråga i offrets namn och därigenom skada deras rykte. Cyberstalkers också kan utgöra som ett offer på nätet att sprida pornografiskt, nedsättande eller på annat sätt kränkande information under offrets namn.

1999 blev Kalifornien den första staten att lagstifta en anti-Cyberstalking lag. Sedan dess har stater som Arizona, Alaska, Alabama, Connecticut, Florida, Illinois, New York, New Hampshire Oklahoma och Wyoming förbjudna former av Cyberstalking som en del av sina större mot förföljelse och lagar trakasserier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.