Vad är Crowdsourcing?

Crowdsourcing är en term för ett fenomen som har funnits i en eller annan form sedan tidigaste dagar av Internet, och innan-men har först nyligen börjat förverkliga sin fulla potential. Crowdsourcing avser att använda massor av amatörer att utföra sätta upp mål för ett företag eller organisation.

Samtidigt som dessa amatörer kan betalas en liten del, i många fall crowdsourcing stöder sig främst på frivilliga. Vanligtvis dessa fläktar eller anhängare av produkten eller tjänsten, eller människor som bara njuta av att lösa den typ av problem som anges för dem. Stora företag har insett under de senaste åren att de kan stor nytta av att använda dessa enorma pooler av talang och fantasi, snarare än att begränsa sig till små grupper av yrkesverksamma.

Ett sätt att crowdsourcing kan arbeta är helt enkelt genom att nå ut till en existerande gemenskap av fläktar eller entusiaster att hitta nya idéer utan kostnad. Många rollspel företag, till exempel, har med hjälp av en crowdsourcing modell i många år, hitta nya idéer för spel och tillägg genom att vädja till deras fan samhällen. Snarare än att hyra en heltid team av ett litet antal idé personer, kan dessa företag utgallrade istället genom tusentals idéer från hängivna fans, vilket garanterar en mycket rikare variation med någon direkt kostnad.

En annan modell för crowdsourcing är att använda små priser som ett incitament för idéer från en stor pool av idéer. En forskning och utveckling vinge i ett företag kan till exempel skicka ett tekniskt problem de har på en webbplats. De kan då erbjuda en anständig penningpolitik pris för bästa lösningen på detta problem. Ordet av tävlingen kommer sedan spridas genom leden av dem som är behöriga att komma fram till en lösning-i vissa fall företag hålla kataloger över forskare på sidan. Vinnaren då kommer få betalt för sitt arbete, och bolaget kommer att ha löst sina problem mycket snabbare och billigare än de kunnat genom att betala för sin egen forsknings-och utvecklingsteam.

Ännu en annan typ av crowdsourcing drar innehåll och sortering från sina användare. Detta gör att ett företag för att bygga en hel produktlinje med i huvudsak ingen produktion arbeta med sina mål. Många online-t-shirt företag följer denna modell för crowdsourcing, med medlemmar uppladdning design för skjortor, som andra användare sedan kurs. Den medlem som laddade upp designen får en del av vinsten och bolaget behåller resten. På så sätt de inte har något inledande kostnaderna från att betala designers, och innehållet är snabbt sorteras och rangordnas av andra användare. Detta har gjorts med många saker ganska lönsamt på Internet, inklusive böcker, musik och köpa fotografier.

Begreppet crowdsourcing myntades under 2006, och det verkar uppenbart att avlyssning av dess potential har knappt börjat. Det finns en enorm kreativ och teknisk befolkningen i världen, av vilka många intressanta idéer eller kunskaper, och crowdsourcing ger företagen möjlighet att dra nytta av deras arbete-ofta ge dem en sund livsstil i gengäld-till en bråkdel av kostnaden för en mer traditionella affärsmodell.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.