Vad är Cacheminne?

Cache (uttalas kontant ) minne är mycket snabbt minne som är inbyggt i en dators centralenhet (CPU), eller bredvid den på ett separat chip. Processorn använder cacheminnet för att lagra instruktioner som upprepade gånger krävs för att köra program, förbättrade systemets hastighet. Fördelen med cache-minne är att processorn inte behöver använda moderkortets systemet buss för dataöverföring. När uppgifter skall passera genom systemet bussen, den dataöverföringshastighet bromsar till moderkortets kapacitet. CPU kan bearbeta data mycket snabbare genom att undvika flaskhalsar som skapas av systemet buss.

När det händer, när de flesta program är öppna och kör, de använder mycket små resurser. När dessa medel bevaras i cachen, kan programmen fungera snabbare och effektivare. Allt annat lika, är cache så effektiv i systemets prestanda som en dator med en snabb processor med mycket cache kan ha lägre riktvärden än ett system som kör en något långsammare processor med mer cache. Cache inbyggd i processorn i sig kallas nivå 1 (L1) cache. Cache som finns på ett separat chip bredvid processorn kallas nivå 2 (L2) cache. Vissa processorer har både L1 och L2-cache inbyggd och utse de separata cache chip som Nivå 3 (L3) cache.

Cache som är inbyggd i processorn är snabbare än separata cache, körs vid varvtalet för mikroprocessorn själv. Det är dock separata cache fortfarande ungefär dubbelt så snabbt som Random Access Memory (RAM). Cache är dyrare än RAM, men det är väl värt att få en processor och moderkort med inbyggd cache för att maximera systemets prestanda.

Disk cache tillämpar samma princip för hårddisken att minnet caching gäller CPU. Besökta hårddisken data lagras i en separat del av RAM för att undvika att behöva hämta det från hårddisken och om igen. I detta fall är RAM snabbare än tallrik teknik som används i konventionella hårddiskar. Denna situation kommer att förändras, men i hybridbilar hårddiskar överallt. Dessa skivor har inbyggda flashminnet cachar. Så småningom kommer hårddiskar att vara 100% flash-enheter, vilket eliminerar behovet av RAM-disk caching, som flashminne är snabbare än RAM.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.