Vad är utgångsenheter?

Output enheter är bitar av hårdvara som gör att ett datorsystem för att förmedla information till en användare eller ett annat system. Denna information kan i någon form, och innehåller ljud, bilder, och även taktila upplevelser. Utmatningsenheter kan oftast bara användas för att skicka data från datorn, objekt som kallas input enheter tillåta användare och andra system för att skicka data till datorn.

Några av de vanligaste utenheter tillåta datorer att presentera information visuellt . Den bildskärm som kallas en bildskärm som kan hittas anslutas till nästan varje dator är det bästa exemplet på detta. Text, bilder och andra bilder visas på bildskärmen så att användarna kan interagera med datorprogram och ta emot data. Videoprojektorer är en annan typ av utdataenheten. De fungerar på ett liknande sätt som monitorer, men visa bilder över ett mycket större område. Dator skrivare är en annan typ av utenhet som lätt kan hittas. Skrivare låta datorn producera dokument, bilder och bilder på papper genom användning av tryckfärger och andra färgämnen.

Ljud utmatningsenheter är också vanliga. Dator högtalare är den främsta källan till denna form av produktion. De tillåter datorn att avge ljud som innefattar musik, ljudspår till digitaliserade TV-program, och till och med röster av andra användare. Hörlurar också göra samma sak, men som befinner sig närmare öronen så att ljud inte kan höras av andra.

Datorer kan även kommunicera med andra användare genom känsel. Uppdateringsbara punktskriftsskärmar, eller punktskrift terminaler tillåta datorer att sända information i form av upphöjda punkter som är "läsa" med fingertopparna. Force feedback enheter, eller haptiska enheter, är ibland inbyggda i joysticks och möss så att användare kan känna vibrationer och tryck. Taktila utmatningsenheter är mindre vanligt än många andra typer, men kan ändå vara mycket viktig för dem.

I sällsynta fall kan utmatningsenheter också inmatningsenheter. En lagringsenhet, t. ex. en CD-RW-enhet är ett utmärkt exempel på detta. Datorn använder det som en utdataenhet när den skriver information till en CD-ROM eller andra medier som kan läsas av andra datorer. Men använder datorn det som en inmatningsenhet när man läser information från en CD-ROM eller annan bit av lagringsmedia som har data som skrivits på det från ett annat system.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.