Vad är ett nätverk Server?

Ett nätverk server är en dator som ger olika gemensamma resurser till arbetsstationer och andra servrar på ett datornätverk. Den gemensamma resurser kan innehålla diskutrymme, hårdvara tillgång, och e-posttjänster. Alla datorer kan vara ett "nätverk servern. " Vad som skiljer en server från en arbetsstation är inte hårdvaran, utan snarare den funktion som utförs av datorn. I allmänhet är en arbetsstation alla datorer som används av en enskild person att utföra sitt jobb arbetsuppgifter men en nätverksserver är alla datorer som ger användare tillgång till delade programvara eller resurser hårdvara.

Med detta sagt, servrar är oftast byggda med kraftfullare komponenter än enskilda arbetsstationer. Till exempel kommer en server har vanligen mer Random Access Memory (RAM) installerad än en arbetsstation eller använda ett mer robust operativsystem (OS). Även om detta kan höja priset på servern i förhållande till en och samma arbetsstation kan de totala kostnaderna bli betydligt lägre för en organisation.

Förutom de gemensamma tjänster dessa datorer ger, servrar också bidra till att förenkla förvaltningsuppgifter för nät-och systemadministratörer. Genom att centralt placera dessa tjänster på en enda dator snarare än på varje arbetsstation, behöver nya inställningar och uppdateringar säkerhet endast tillämpas på nätverksserver i stället för till hundratals enskilda arbetsplatser. Till exempel är en gemensam funktion för nät-servrar för att ge tillgång till skrivare i nätverket. Arbetsstationer tillgång till dessa skrivare erhålla de nödvändiga programvaran från nätverksserver. Om en uppdaterad version av programvaran blir tillgängligt, nätverksadministratörer behöver bara installera uppdateringen till servern.

En nätverksserver kan också tjäna olika roller. Skrivarservern som nämns ovan kan också vara en filserver och ett domännamn tjänst (DNS) server. Andra typiska roller inkluderar e-postserver och autentiseringsservern.

filservrar ger ett centralt beläget pool av diskutrymme för nätanvändare att lagra och dela med olika dokument. Dessa servrar hjälper organisationer att upprätthålla enda versioner av filer mellan avdelningar och förenkla administrationen. Eftersom all data lagras i en plats, administratörer behöver bara säkerhetskopiera filer från en dator.

skrivarservrar kan organisationer dela på en skrivare, förebygga behovet av varje enskild arbetsplats att ha en egen skrivare. En e-postserver erbjuder e-tjänster till datorer i nätverket. Autentiseringsservrar ger nätverk en centralt belägen databas för lagring av konto och lösenord, vilket gör det möjligt för användare att logga in på valfri dator i nätverket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.