Vad är ett nätfiskebedrägeri?

ett phishing-bedrägeri är en identitetsstöld bluff som kommer via e-post. Den e verkar komma från en legitim källa såsom en betrodd företag eller finansiellt institut, och innehåller en brådskande begäran om personlig information brukar åberopa några kritiska behov av att uppdatera ett konto omedelbart. Klicka på en länk i e-postmeddelandet leder till ett officiellt utseende webbplats. Personlig information till denna webbplats går dock direkt till bedragare.

Bedrägeri är ett växande problem på internet som folk luras att lämna ut personlig information som kreditkortsnummer, lösenord, mors flicknamn, bankkontonummer, ATM passera koder och personnummer. Virus skydd och brandväggar inte fånga de flesta phishing eftersom de inte innehåller misstänker kod, medan spamfilter låta dem passera eftersom de verkar komma från lagliga källor.

Länkarna i phishing vidta de intet ont anande person till en falsk webbplats som syftar till att efterlikna den äkta varan, ofta in i minsta detalj, inklusive copyright, titlar undermeny och så vidare. Det är nästan omöjligt för de flesta att säga att de är föremål för en phisher genom att titta på platsen ensam. Kan dock ledtrådar i adressen avslöjar ibland bedrägeri.

Liknande sett tecken kan ersättas med stavningen på länken för den verkliga karaktär så att en "1" (siffran ett) används i stället för en gemena "L" Till exempel har bedragare använt paypa1. com stället paypal. com. Andra gånger en IP-adress-en numerisk adress-används för att dölja det faktum att länken inte tar offret till den verkliga platsen. Har dock nätfiske blivit så sofistikerade att nätfiskare kan också verkar använda lagliga förbindelser, ända ner till de verkliga Webbplatsens säkerhetscertifikat.

Det bästa sättet att skydda dig från phishing-bedrägerier är att undvika att tillhandahålla personlig information till en e-ansökan. Om du anser att ansökan kan vara legitim, ring företagets kundtjänst för att kontrollera detta innan uppgifter lämnas, men inte använda telefonnummer i e-postmeddelandet (om sådana ingår). Även om begäran är rimlig manuellt ange önskat adress i webbläsaren istället för att klicka på en länk, som en phisher bluff kan tänkas köra parallellt med laglig affärsverksamhet.

Till exempel, i början av april 2005 en massa email som verkade komma från Microsoft Corporation uppmanas mottagarna att hämta en mycket efterlängtade säkerhetsuppdatering. De som klickade på länken i e-postmeddelandet fördes till en plats som såg ut som en legitim Microsoft Update. I stället för att uppdatera sin programvara de faktiskt ladda ner en trojansk häst (en avlägsen tillträde program som kan stjäla personlig information). Microsoft använder inte e-postmeddelande på detta sätt men många fångades omedvetna.

Den berömda "skrivelsen från Nigeria" var en annan typ av phishing-bedrägeri. Denna typ av bedrägeri är så utbredd, den har sitt eget namn: 419 bluff. Den phisher låtsas vara en nigeriansk tjänsteman i nöd kräver ett bankkonto i USA att lasta pengar. Den person som får tillfälligt använda sina konto skulle få en fin förtjänst. Istället dem som har lämnat sina bankuppgifter blivit offer för stöld.

PC World rapporterade att forska firma Gartner hittade phishing kostar konsumenterna 2000000000 $ per år. Även Federal Trade Commission (FTC) och andra har koncentrerat sig på offentlig utbildning, var Anti-Phishing Act från 2005 som föreslagits av senator Patrick Leahey (D-Vermont). Detta skulle göra skapandet och användningen av e-postadresser och webbplatser som är avsedda att spolat legitima företag för att skaffa personlig information bestraffas med böter och fängelse. Det är dock fånga nätfiskare svårt. Bedrägliga webbplatser drift under mycket korta perioder och bluffar ofta körs från andra länder. I mars 2005 Microsoft in 117 nätfiske stämningar i västra distriktet i Washington med namnlösa tilltalade.

Anti-Phishing Working Group (APWG) är en internationell organisation av frivilliga som arbetar för att spåra bedrägerier. Deras hemsida håller en online-databas med bedrägliga e-postmeddelanden in till dem. Du kan kontrollera denna webbplats för nya bedrägerier eller skicka dem phisher e-post du får. Den APWG är till stor del ett informationsnav men de länkar till konsumenten resurser. FTC har också råd till konsumenterna, en e-postadress för att rapportera nätfiske, plus ett formulär för att rapportera identitetsstöld.

Företag som har spolat av phishing är: Microsoft Corp, MSN, eBay, Amazon. com, PayPal, AOL, Comcast, Citibank, Wells Fargo Bank, Bank of America, Washington Mutual , och många fler.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.