Vad är en webbläsare?

En webbläsare är ett program som tolkar kodspråk på World Wide Web i bild, visar översättningen snarare än kodning. Detta kan vem som helst "surfa på webben" med enkel punkt och , förbi behöver veta kommandon som används i programvara språk.

World Wide Web är skriven i Hypertext Markup Language (HTML) . Visad med annan programvara än en webbläsare, ser HTML inget som dess grafiska översättning. För att ta en titt, högerklicka på en tom plats i en webbsida. Ett litet popup-menyn visas. Välj View Page Source i Firefox, eller Visa källa i Microsofts Internet Explorer (IE). När färdig med att visa HTML-kodning, klicka på fönstret stängt för att återgå till webbläsaren fönstret.

Den första framgångsrika grafiska webbläsare, Mosaic är skriven av Marc Andreessen och Eric Bina under 1992 och släpptes 1993. Vid den tidpunkten var de enda populära grafiska online tjänster som Prodigy, America Online (AOL) och Compuserv. Dessa företag var stängda nätverk som om deras egen äganderättsligt innehåll, anslagstavlor, e-postprogram, och gränssnitt, och inte ge tillgång till Internet.

Mosaic webbläsare öppnade Internet för allmänheten. Det gav en trevlig sätt att navigera på webben och var gratis för personligt bruk. Att konkurrera med överklagandet av Internets världsomspännande nätverk, slutna nätverk varit tvungna att införa en rörledning till Internet och leverera en grafisk webbläsare för att tolka HTML. Vid den tid detta inträffade i mitten av 1990-talet, Andreessen hade samarbetar med Jim Clark, tidigare grundare av Silicon Graphics, för att skapa ett nytt flaggskepp webbläsare kallas Netscape .

Netscape förblev webbläsare val till Microsoft började färdigförpackade sin egen webbläsare i Windows operativsystem. Internet Explorer (IE) var sämre än Netscape på många sätt, särskilt kritik för pågående säkerhetsfrågor, många buggar, och en brist på överensstämmelse med Web standardprotokoll. Även om detta avstängd många i online community, visste floden av nya datoranvändare för lite att vara medvetna eller berörda. Genom 1998, dominerade Internet Explorer som den mest allmänt förekommande webbläsare, beror till stor del på Microsofts förmåga att i förväg ladda in den i nya datasystem.

Samtidigt, Netscape då känt som Netscape Communicator , släppt källkoden till allmänheten. Webbläsaren gick igenom en massiv omskrivning under de närmaste åren. Det framkom som öppen källkod webbläsare som kallas Mozilla , enligt Mozilla organisationen, sedan ägs av AOL. År 2003 passerade AOL bort tillsyn till det nybildade Mozilla Foundation, som döptes om till webbläsaren till Phoenix och senare till Firefox .

Medan Microsoft webbläsaren höll marknaden obestridd i någon större mått från 1998 och 2003, produktion för att ytterligare förbättra IE effektivt avstannat. Under tiden Mozilla /Phoenix /firefox blev webbläsaren val bland kunniga datoranvändare. Den utökade funktioner, förbättrade funktioner, ökad efterlevnad av normer och högre säkerhet göra det bättre på många sätt till IE 6. 0. Vissa tror att allmänhetens växande marknadsandel i FireFox påverkat utvecklingen av Windows Internet Explorer (WIE) version 7. 0 , att släppas hösten 2006. Den nya Microsoft webbläsaren kommer att innehålla några av de funktioner som har gjort FireFox så populär bland sina användare, och det kommer även vara kompatibel med Microsofts nya operativsystem, Vista .

Tack till den egna utökningar som Microsoft bygger in i sina webbläsare, visas vissa webbsidor inte korrekt i andra webbläsare. Detta inträffar när webbansvariga utforma webbplatser använder IE: s egen webbläsare kodning snarare än standard-Internet-konventioner och protokoll. Vad vissa ser som Microsofts "passiv aggressivitet" för att uppmuntra Internet att bli en egen miljö där endast Microsoft-produkter fungerar korrekt är, ur ekonomisk synvinkel, en ohälsosam väg för konsumenterna och en källa till stor kritik.

Omvänt är överklagandet av Firefox att det är ett open source projekt som är förenligt med Internet-standarder och protokoll. Detta inte bara inbjuder sund konkurrens, men kodningen kan prövas av någon, vilket också gynnar allmänheten. Programmerare finns i hela världen kan kommunicera på nätet, på offentliga forum diskutera kryphål, bakdörrar, buggar och andra sårbarheter som Mozilla regelbundet patchar i tid.

En egenutvecklad webbläsare som IE, inte granskats av någon annan än Microsoft kodare kan dölja sårbarheter som kan gå oadresserade under längre perioder, kan sätta miljontals användare i riskzonen. Microsoft har också kritiserats för att vara långsamma med att tillhandahålla patchar för sårbarheter, även efter att de offentligt har exponerats. Av dessa och andra skäl, många kunniga användare föredrar open source-program när de får välja, inklusive en öppen källkod webbläsare.

Microsofts Internet Explorer är gratis att ladda ner från Microsoft. com. I webbläsaren Mozilla Firefox är fri från Mozilla. org. Vissa användare hålla både webbläsare installerade och endast använda Internet Explorer när en sida kräver det.

Även om IE och Firefox är inte de enda webbläsare, är de två mest populära. Som ett tredje alternativ, Opera Software, med säte i Oslo, Norge, erbjuder webbläsaren Opera, en egen webbläsare släpptes 1996. Opera ursprungligen erbjuds som shareware, då adware, och slutligen, som i september 2005, freeware. Opera har bibehållit en liten marknadsandel, och från och med 2006 är det samarbete med Nintendo för att ge en Internet-webbläsaren för Dual Screen, utvecklare "System (DS) spelkonsol. Det finns också flera andra webbläsare tillgängliga via sökmotorer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.