Vad är en superdator?

En superdator är en dator som utför en hastighet av hastighet som är långt högre än andra datorer. Med tanke på den ständigt föränderliga världen av datorer, bör det inte komma som någon överraskning att få veta att de flesta superdatorer bära sina superlativ titlar för ett par år, i bästa fall. Programmerare är förtjust i att säga att dagens superdatorn kommer att bli morgondagens dator, den dator du läser den här artikeln på är förmodligen starkare än de flesta historiska superdatorer,

till exempel.

Ordet "superdator" myntades 1929 av världsutställningen i New York, med hänvisning till tabulators tillverkas av IBM. Till moderna datoranvändare, skulle dessa tabulators förmodligen verkar obekväma, långsamma och besvärliga att använda, men då stod de i framkanten av tekniken. Detta fortsätter att vara sann i superdatorer i dag, där man tar tillvara enorma processorkraft så att de är otroligt snabba, sofistikerade och kraftfulla.

Det primära användning för superdatorer är i beräkningsvetenskap, vilket kräver kraftfulla datorer utföra komplexa beräkningar. Vetenskapliga organisationer som NASA skryta superdatorer storleken på rummen för att utföra beräkningar, vilket gör komplicerade formler och utföra andra uppgifter som kräver en väldig mängd datorkraft. Vissa superdatorer också har utformats för mycket specifika funktioner som sprickbildning koder och spelar schack, Deep Blue är en berömd schack-playing superdator.

I många fall är en superdator specialanpassad monteras, använder element från en rad av datortillverkare och skräddarsydda för avsedd användning. De flesta superdatorer körs på en Linux eller Unix operativsystem, eftersom dessa operativsystem är mycket flexibel, stabil och effektiv. Superdatorer har normalt flera processorer och en rad andra tekniska knep för att säkerställa att de fungerar smidigt.

En av de största problem med att driva en superdator är kylning. Som man kunde föreställa sig, superdatorer få mycket varma när de körs, som kräver komplexa kylsystem för att säkerställa att ingen del av datorn inte. Många av dessa kylsystem dra fördel av flytande gaser, som kan bli mycket kallt. En annan fråga är den hastighet med vilken information kan överföras eller skrivs till en lagringsenhet, eftersom hastigheten på dataöverföringen kommer att begränsa superdator prestanda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.