Vad är en styrpinne?

En pekpinne är ett miniatyriserat isometrisk joystick inbäddad i centrum av vissa laptop tangentbord, används för att flytta på markören. De styrpinne kan användas i stället för en mus, eller i tillägg till det. Vänster och höger musknappar ligger direkt under mellanslagstangenten på modeller utrustade med en styrpinne. Käppen själv liknar kärnan i ett suddgummi, och sitter mellan G och H tangenterna på ett QWERTY-tangentbord. Pekar pinnar finns på små bärbara datorer som saknar utrymme för en pekplatta, men kan också hittas på större modeller som inkluderar en pekplatta, och på vissa skrivbordet tangentbord.

En fördel med att använda en pekpinne över en pekplatta är att fingrarna kan finnas kvar på hemmet på tangentbordet när du använder klubban. Hemmet raden är där touch-maskinskrivare vila sina fingrar och många maskinskrivare föredrar en styrpinne grund av den tid det sparar. Forskning och deveoper Ted Selker uppfann enheten i 1984 av detta skäl, och i 1987 IBM ®, säljs den som TrackPoint ™.

Andra tillverkare följde IBMs leder med sina egna versioner av styrpinne. Vissa varumärken är de styrpinne ™ av HP ®, NX Point ™ av NEC ®, StickPoint ™ och Quickpoint ™ av Fujitsu ®, AccuPoint ™ av Toshiba ® och FineTrack ™ av Acer ®. Allt pekar pinnar fungerar på samma grundläggande sätt, även om alla har egna programvaror för konfiguration och funktioner kontroll.

Konfigurera en styrpinne är avgörande för att underlätta drift och att risken för misstag. Beläget i mitten av tangentbordet, kan det vara lätt swiped, knackade eller tappas av misstag, särskilt av icke-maskinskrivare. Om känsligheten är för lågt, kan detta orsaka en kontinuerlig, oavsiktlig markören aktivitet. Ställa in känsligheten för höga kan kräva mer tryck än vad som är bekvämt, vilket kan leda till stress, smärta eller utmattning i pekfingret. Om du inte kräver att styrpinne, överväga att inaktivera den eller välja den minst lyhörd inställning att minska den oavsiktliga markörrörelser.

Många användare klagar på att markören drift när du använder en styrpinne. När det inträffar, fortsätter markören till vandra något efter att användaren har slutat att manipulera klubban. Vissa program upptäcker markören avdrift automatiskt och kalibrera om pekstång att korrigera den. I andra fall krävs kalibrering kan göras manuellt med hjälp av konfigurationsprogrammet.

De flesta program kan också användas för att möjliggöra en "peka-till-välja"-funktionen. I detta fall en kran på klubban emulerar ett musklick. Detta alternativ kan endast vara lämpligt för mycket noggrann maskinskrivare, till följd av olyckshändelser knacka medan du skriver kommer att orsaka oönskade klick.

gummiskyddet som täcker en styrpinne kan bli smutsig efter en tid och är utbytbar. Att hålla din pekstång arbetar felfritt, efter de senaste drivar genom att besöka tillverkarens webbplats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.