Vad är en rasterbild?

en rasterbild, även kallad en bitmap, är ett sätt att representera digitala bilder. Den raster tar en mängd olika format, inklusive det välkända. Gif,. Jpg och. Bmp. En rasterbild är en bild i en serie av bitar av information som omvandlas till pixlar på skärmen. Dessa pixlar form punkter färg som skapar en helhet färdig bild.

När en raster bild skapas, är bilden på skärmen omvandlas till pixlar. Varje pixel tilldelas ett specifikt värde som bestämmer dess färg. Det rasterbild systemet använder sig av röd, grön, blå (RGB)-systemet. En RGB-värde 0,0,0 skulle vara svart, och de värden som går hela vägen till 256 för varje färg, så att uttryck för ett brett spektrum av färgvärden. I fotografier med subtila skuggning, kan detta vara mycket värdefullt.

När en raster bild visas, pixlarna smidig vanligtvis ut visuellt för användaren, som ser ett fotografi eller ritning. När sprängdes, pixlarna i en rasterbild blir märkbara. Även denna effekt är ibland ett medvetet val från en del av en artist, är det vanligtvis inte är önskvärt. Beroende på upplösning kan vissa rasterbilder förstoras till mycket stora storlekar, medan andra snabbt blir svåra att se. Ju mindre upplösning desto mindre den digitala bildfilen. Av denna anledning, människor som arbetar med datorgrafik måste hitta en balans mellan upplösning och bildstorlek.

Upplösning avser antalet bildpunkter per tum (PPI) eller punkter per tum (DPI) i bilden. Ju högre upplösning desto större antal pixlar och möjliggör ett större gradering av färg som kommer att översätta bättre när bilden är förstorad. Naturligtvis, ju mer pixlar till mer individuella poäng av uppgifter som skall lagras, liksom. För hög kvalitet fotografering är en hög DPI föredra eftersom bilderna kommer att se mer tilltalande för betraktaren. För små bilder som inte behöver blåsas upp, eller när kvaliteten är inte viktigt, kan en låg DPI användas.

Alternativet till en rasterbild är en vektor bild, som använder en matematisk formel för att rita en bild. En vektor bild definierar poäng och de vägar som förbinder dem att bilda en digital representation av en bild. Eftersom matematik kan lätt skalas, kan en vektor bild förstoras men fortfarande ha släta kanter. Men vektor bilder är begränsade. De är bäst lämpade för typografi, linje konst och illustrationer. En rasterbild är fortfarande det bästa valet för ett fotografi eller skuggad teckning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.