Vad är en mus Potatis?

Det började med en soffa, en påse chips, och ett oändligt utbud av tv. Den soffpotatis fenomen har nu spridit sig in i datorn spel och samhällen Internet, skapa en ny stillasittande människa tuber känd som en mus potatis . En mus potatis tillbringar alltför mycket tid framför en datorskärm, ofta uppvisar samma bristande intresse för omvärlden som den ursprungliga tv-missbrukare soffpotatis.

Begreppet "mus potatis" är antas ha trängt in i folkmun under 1993, även om fenomenet i sig var inte helt okänd före detta datum. Några tidiga dator entusiaster, särskilt gamers, redan spendera många timmar om dagen framför sina svartvita skärmar, bara lämnar sina tangentbord tillräckligt länge för att äta eller sova.

Eftersom ett antal moderna dataspel är utformade för att engagera användaren om en till synes oändlig tid, vissa användare befinner sig så beroende av spelet att idén att lämna dator verkar kontraproduktivt. Andra befinner sig utför omfattande sökningar på Internet eller deltar i online chattrum eller försöker att hänga med e-post och andra datorbaserade korrespondens. Detta är förutom att bibehålla en egen Internet-närvaro genom personliga bloggar, hemsidor och sociala webbplatser nätverk.

Med alla dessa lockande och tidskrävande funktioner i Internet och datorer i världen, bör det inte vara förvånande att antalet musen potatis har ökat lavinartat de senaste åren. Även barn på grundskolan så unga som fem har varit kända för att uppvisa tidiga tecken på Internetberoende och många kommer att gå igenom de faktiska abstinensbesvär när datorn privilegier har upphävts.

Musen potatis fenomenet har blivit ett medicinskt problem också, eftersom ett stillasittande liv kan leda till fetma, vilket i sin tur kan leda till någon rad sjukdomar och hälsotillstånd som diabetes och hjärtsjukdomar. Kronisk mus potatis har ofta svårt att få tillräckligt med reparativ sömn mellan dator sessioner, och får även behålla en ohälsosam kost under bekvämlighetsflagg livsmedel och stora mängder koffein och andra stimulantia.

Vissa dator-entusiaster kan spendera flera timmar en dag framför en bildskärm, men inte anses mus potatis av andra. En riktig mus potatis ändrar ofta sin personliga livsstil för att anpassa sin dator vanor, inte tvärtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.