Vad är en dator Torka?

En dator torka är när en vital, skrivbar del av ett datorsystem har skadats eller raderats. Detta kan antingen avsiktligt av användaren eller oavsiktligt. Slutresultatet av en dator torka i båda fallen är densamma: de korrekta uppgifterna måste kopieras in på systemet innan datorn börjar fungera igen.

En oavsiktlig dator torka är inte ovanligt och kan orsakas av antingen felanvändning eller ett datavirus. Med felanvändning, en fil viktigt att köra datorn som ett operativsystem raderas. Den raderad fil får datorn att inte längre starta upp. Denna typ av dator torka kan oftast repareras av en professionell eller genom användning av en räddnings-skiva, och mycket av data som lagrats på datorn kan återskapas.

Mer betydande skador kan uppstå om ett datavirus orsakar torka. Beroende på hur elakartad datorn viruset kunde antingen liten fil förändringar som leder till invalidiserande av datorn kan förekomma eller stora delar av data att raderas. Skador som orsakas av ett virus vanligtvis kräver att ett antivirus verktyg eller en elakartad Software Removal kit köras på systemet innan ny data kan säkert kopieras över.

En avsiktlig dator torka uppstår när data som krävs för att köra datorn är avsiktligt bort. Det kan finnas många orsaker till en dator torka: ta bort all information på hårddisken och du installerar om operativsystemet kan göra systemen äventyras av spionprogram köra snabbare, avtorkning och ominstallerar kan ge nya komponenter i operativsystemet för att fungera smidigare , och ta bort information från en dator kan skydda integriteten om datorn byter ägare.

flesta dator våtservetter fokus på information på en dators hårddisk, och kan antingen vara enkla eller detaljerade. Enkel torkar bara bort pekare till data på enheten, den information som finns kvar, men den kan inte nås via grundläggande kommandon. Program kan användas för att helt eller delvis återställa data som har utplånats på detta sätt. Med en detaljerad torka, är en serie av ettor och nollor skrivs över uppgifterna. Återställning av data som har utplånats på detta sätt anses vara mycket svårt om inte omöjligt.

Även hårddiskar är den vanligaste delen av en dator som kan torkas, de är inte den enda del. Moderkortet till exempel ofta innehåller data som anses säker men det är inte helt skrivskyddad. Torka dessa data skulle resultera i en dator stänger ned, men all information på hårddisken skulle fortfarande vara ersättningsgilla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.