Vad är en cybersquatter?

Cybersquatting är handlingen att registrera domännamn, särskilt i samband med kändisar och känna igen varumärken, med avsikten att sälja dem på en uppblåst pris. En cybersquatter drar nytta av den domänregistrering företagens "först till kvarn får först mala" politik genom att lämna in en lång lista med mycket populärt ord och namn på en gång. Medan domänregistrering bolaget är på väg in på dessa namn, använder cybersquatter vinster från enskilda domän återförsäljning till att finansiera de nödvändiga registreringsavgifter.

En cybersquatter kan bokstavligen sitta på en populär domännamn i flera år, orsakar sorg till själva kändis eller företag den representerar. Så länge en cybersquatter är erkänd som den rättmätiga ägaren av BillClinton. com, till exempel, kan den verkliga förre presidenten inte juridiskt använda sitt eget namn som en domän. Han skulle ha att föra en process för att tvinga cybersquatter att överge namnet eller faktiskt betala det pris den nuvarande ägaren arvingar. Fram till en federal byrå för Cybersquatting konsumentskyddslagen trädde i kraft i 1999, de flesta kändisar och företag haft lättare att betala de ofta orimliga avgifter som cybersquatter.

Det faktiska handling med att köpa en övergiven eller oanvända domännamn inte är tekniskt olagligt under normala förhållanden. Vad som så småningom leder till rättsliga problem för en cybersquatter använder detta domännamn i "ond faith'-ett syfte klart mot anseende eller avsikt kändis namn eller varumärke. Om en cybersquatter väljer att skapa en Paris Hilton fan site på ParisHilton. com han eller hon kan skyddas från åtal i språket i den federala anti-cybersquatting lag. Om samma cybersquatter användas Paris Hiltons kändis status att dra trafik till en pornografi webbplats, sedan MsHilton (eller någon annan kändis i denna situation) kan väcka talan i en federal domstol för ett föreläggande och böter. En framgångsrik lagföring är inte garanterad dock och rättsliga kostnader kan vara oöverkomliga.

En alternativ lösning till den cybersquatter problemet kan ligga i ett tillsynsorgan som kallas Internet Corporation for Assigned och Numbers (ICANN). ICANN erbjuder nu en skiljedom alternativ som kan lösa tvister domännamn utanför domstolsväsendet. Kändisar och företagsrepresentanter måste fortfarande bevisa ond tro intentioner en cybersquatter, men en lyckad medling kan hållas utan advokat. Den cybersquatter kan tvingas att ge upp domän rättigheter på ett verkligt marknadsvärde eller dömas till böter för felaktigt bruk av ett varumärke. Detta skulle inte gälla om cybersquatter registrerat ett domännamn innan blev det i samband med en kändis eller varumärke. Om en cybersquatter register JimJenkins. com under 1998 och en ny musik känsla som heter Jim Jenkins blir kända i 2001, skulle det finnas långt färre skäl för en stämning.

eran av cybersquatter kan komma att upphöra, dock. Företag och kändisar har nu en bättre förståelse för vikten av domännamnsregistrering. Förvärva rättigheterna till sina egna namn och produktlinjer har blivit en mycket större prioriteras, med tanke på hur mycket potentiella intäkter skulle gå förlorade om de Internettjänster identiteter redan ägs av en cybersquatter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.