Vad är en animerad GIF?

En animerad GIF är en populär typ av digital bild. Som namnet antyder, animerade GIF-filer är bilder i GIF-format som ser ut att flytta eller ändra. Animerade GIF-filer är ofta för bannerannonser, i stället för mycket större filer full motion video, och så intressant accenter till hemsidor.

Animerade GIF använda Graphics Interchange Format (GIF). På grund av normerna i detta format, en animerad GIF måste använda en 8-bitars palett. Denna palett storlek resulterar i att bara ha 256 färger för bilden, men innebär också att de flesta GIF-bilder tar upp mycket mindre minne än bilder i andra format.

En animerad GIF fungerar på samma sätt som traditionella tecknad animation. Bildfilen har faktiskt flera bilder lagras inne i det som kallas ramar. Ramarna visas i ordning, och kan ge intryck av rörelse på samma sätt en animerad tecknad gör. En animerad GIF kan förefaller vara allt från en animerad tecknad figur till en roterande bannerannons, beroende på hur snabbt bilder visas. De flesta webbläsare visas även animerade GIF-bilder som att upprepa bilder, så animeringen aldrig måste ses stopp.

Animerade GIF-bilder kan skapas med ett antal olika program. Ulead ® Systems GIF Animator är ett äldre program, men är en av de mest populära och också vara ett av de enklaste att använda. Photoshop ® Elements (PE) kan användas för att göra en animerad GIF och har fördelen att PE: s lager kan ställas in att fungera som GIF ramar. I sanning, nästan alla program som kan skapa en GIF kan också skapa en animerad GIF, men hur bra animation kan kontrolleras varierar från program till program.

komprimeringsalgoritm som används för GIF-bilder patenterades i mitten av 1980-talet. Patentet ägdes av Unisys Corporation av 1986. De började så småningom att ta ut olika typer av licensavgifter för dess användning. Under 2003 löpte ut den primära amerikanska patent. De patent i de flesta andra länder följt under 2004. Den grundläggande komprimeringsalgoritm kan nu användas utan att behöva betala royalties på grund av detta.

Det finns olika alternativ till GIF-bild-format. Interlacing kan användas i den Portable Network Graphics (PNG) format för att skapa mycket enkla animationer, även om utlöpare Multiple-image Network Graphics (MNG) format måste användas för sann animering. Joint Photographic Experts Group (JPEG eller JPG) formatet är också vanligen används för bilder, men stöder inte animation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.