Vad är en Vacuum Tube?

Innan ersättas med transistorer och integrerade kretsar, rör vakuum (glödkatodrör ventiler) var övervägande används i elektroniska apparater som TV, radio och datorer. De är fortfarande i bruk i dag på ett fåtal specialiserade enheter.

Uppfinningen av vakuumrör går tillbaka till övervakningen av de så kallade Edison Effekt, en iakttagelse av Thomas Edison. Edison noteras att nuvarande strömmar mellan en glödlampa är glödtråden och en platta i vakuum, när plattan är ansluten till den positiva utgången av glödtråden.

Eftersom de första datorerna sprang på vakuumrör istället för dagens små datachips, en enda dator måste innehålla tusentals vakuumrör, och skulle kunna fylla ett helt rum. Tidig stereo förstärkare används också vakuumrör, och även i dag, några audiofiler föredrar dem därför att de producerar mindre distorsion. Vakuumrör används fortfarande i vissa elgitarr förstärkare. Dessutom är rör som används fortfarande i vissa militära tillämpningar, eftersom röret elektronik inte påverkas av radiovågor från atom-explosioner.

Vakuumrör är vanligen inneslutna i ett glas inhägnad, även om vissa rör använda keramik eller metall istället. I sin mest grundläggande diod design är röret, eller kuvert, förseglas tätt för att skapa ett vakuum. Elektroder av det anslag som är knutna till leder och som sticker ut ur kuvertet och kontakten i ett vägguttag. En grundläggande sugrör innehåller filament av det anslag, som liknar en glödlampa. De trådar värms upp och sedan släppa elektroner, vilket skapar ett negativt laddade elektron moln. Elektronerna dras till en anod, eller liten metallplatta, i röret, som positivt är laddat, och ett enkelriktat flöde mellan glödtråden och plåten.

Ytterligare en elektrod i form av en liten skärm-liknande rutnät ibland finns i röret, som då kallas en triod, som är effektivare och kan förstärka spänningen. När spänning läggs över nätet, kan flödet mellan glödtråden och plåten kan varieras. Förutom dioder och triodes, följt nya innovationer, däribland tetrodes, hexodes, heptodes och octodes, avsedda för en bred rad av ansökningar och för att minimera snedvridningen. Vissa vakuumrör kombinerar funktionen av två eller flera dioder eller triodes i en enda enhet.

En av de största nackdelarna med vakuumrör är att glödtråden blir instabil med tiden. Dessutom, om luft läcker in i röret kommer syre reagerar med den heta glödtråden och skada den. Egenskaperna hos ett rör kommer att förändras med åldern, varför tidig sugrör TV-apparater måste justeras ofta för att producera en bra bild.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.