Vad är en Data Architect?

En data arkitekt är en person som utsetts att ansvara för design, struktur, organisation och underhåll av data för ett visst företag eller projekt. Precis som en arkitekt noggrant mönster ritningarna till en byggnad, ett data arkitekt noggrant kartlägger den struktur och organisation av relevanta uppgifter för ett företag eller projekt. En data arkitekt kan fungera för ett enskilt företag och fokuserar helhjärtat på interna uppgifter eller arbetar för en databas grupp och hjälpa många företag med deras uppgifter.

En data arkitekt fyller ett antal roller och har flera ansvarsområden. Uppgifterna arkitekt ansvarar för utvärdering av användningen av uppgifter och om data direkt till de mål och metoder inom ett företag på ett sätt som ger tydliga resultat. De uppgifter som arkitekt skall säkerställa tillförlitlighet och tillgänglighet av alla viktiga data, och han eller hon är ansvarig för att veta vilka data som är viktigt och varför. Uppgifterna arkitekten agerar ofta som en mellanhand, härleda de databehov som en särskild grupp och förklara betydelsen och användningen av uppgifterna mest relevant för dem.

Det finns ett antal verktyg som en data arkitekten använder hela sin karriär. Utöver grundläggande databaser, en data arkitekt ofta skapar något som kallas metadata register. Detta är på sätt och vis en databas som kataloger vilka data som finns tillgänglig i stället för katalogisering de faktiska uppgifterna. En metadata register kan organisera data på ett mycket mer massiv än en grundläggande databas, eftersom den inte är skyldig att innehålla den information själv, utan endast att hänvisa den.

Nästan alla data arkitekter känner med data-orienterade datorn språk som SQL. I ett försök att förenkla ett ganska komplicerat system, är SQL en data efterfrågningar språk som bygger på hämtning av lagrade data enligt matematiska relationer. I stället för lagring av nummer och SQL-databaser representerar alla typer av information i matematiska termer och använda matematiska verktyg för att sortera informationen. Andra data-orienterade språk som XML, kommer sannolikt att vara vanliga verktygen för ett data arkitekt. Uppgifterna arkitekt är ett nytt yrke som möjliggjorts genom den alltmer omfattande kapacitet för digitala uppgiftsinsamlingen, och det kommer sannolikt att fortsätta att vinna popularitet som mer och mer information kräver omfattande organisation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.