Vad är drivrutiner?

Drivrutiner är små filer som fungerar som "förbindelser" mellan hårdvara i ett datorsystem och operativsystem (OS). Hårdvara kräver drivrutiner, så att OS kan "se" de anordningar och hantera dem effektivt.

gemensamma komponenter som kräver drivrutiner inkluderar tangentbord, möss, controllers, grafikkort, ljud hårdvara, Ethernet hårdvara, trådlös kort, portar, kortläsare, kortplatser och CD /DVD-enheter. Windows ™ operativsystem omfattar ofta många drivrutiner som standard, så att OS kan känna igen många typer av skrivbords hårdvarukomponenter omedelbart och genomföra funktionalitet. Maskinvara som är tillagd senare kan kräva drivrutiner installeras innan det kan användas.

Drivrutiner för bärbara datorer är patentskyddade, installeras av tillverkaren vid tidpunkten för byggnationen. Till skillnad från en stationär dator, om hårddisken på en bärbar dator blir torkade eller formateras, alla grundläggande drivrutinerna måste återköpt. Detta innebär oftast att besöka tillverkarens webbplats och hämtar dem sedan att installera dem tillsammans med ett nytt OS.

Ibland drivrutiner fungerar inte så bra som planerat eller konflikt med andra komponenter. Tillverkare förbättra drivrutiner precis som programmerare förbättra mjukvaran. En uppdaterad drivrutin kan ta hand om oberäkneligt beteende eller "fel" i en komponent. Till exempel, om en mus inte fungerar som förväntat eller har återkommande problem kan det vara lämpligt att kontrollera på tillverkarens webbplats finns en uppdaterad drivrutin.

Drivrutiner kan laddas ner som alla andra filer och är självinstallerande. De flesta förare kommer i form av en ". Exe" eller körbar fil. Om du klickar på filen kommer att lansera ett installationsprogram. Programmet kontrollerar normalt systemet först för att se den nya drivrutinen är lämplig för den installerade maskinvaran. Installationen tar bara några sekunder eller ännu mindre, men en omstart vanligen krävs för att börja använda den nya drivrutinen.

Ett sätt att kontrollera drivrutiner på en Windows-systemet är att ange Enhetshanteraren . Du kan nå Enhetshanteraren genom att högerklicka på Min dator -ikonen, välj Egenskaper , klicka sedan på Hardware -fliken. Från fönstret Enhetshanteraren markera en maskinvaruenhet högerklicka på den. Välj Egenskaper igen, sedan på Driver -fliken. Här kan du se drivrutinen namn och versionsnummer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.