Vad är bloggosfären?

bloggvärlden är en term som används för att beskriva de miljontals sammankopplade bloggar på Internet. Termen användes först i slutet av 1999 som ett skämt, och fortsatte att användas sporadiskt som en humoristisk term för de närmaste åren. I nutida användning kan antingen användas något muntert, eller kan användas på ett helt äkta sätt, beroende på användaren.

Ordet bloggvärlden är mest sannolikt en nick till äldre, och oftare används, logosphere. Den logosphere har använts för att beskriva ett antal olika saker, men senast antogs som ett begrepp för att beskriva en värld av information som modern kommunikation ålder blev verklighet i. Logosphere kommer från det grekiska ordet för ord, logotyper och ordet för världen eller universum, sfären . Bloggvärlden kan därför förstås som beskriver universum av bloggar, och även framkalla begreppet logisk sammanlänkade, universum att ordet logosphere beskriver.

Ordet blogg, i sin tur är en förkortning av termen web log. Bloggar har funnits i en eller annan form under en tid på Internet, men termen användes först någon gång under 1997. Bloggar fick snabbt popularitet kring millennieskiftet, och deras tillväxt verkar osannolikt att sakta ner någon gång snart. Bloggar används för många olika ändamål: spela in personliga tankar, att publicera akademiska tankar och skrivna verk, för att diskutera politiska frågor, som efter allmänna nyheter, för att skriva nyheter med anknytning till ett visst område, att offentligt diskutera innovationer och verksamheter inom ett företag, och i stort sett allt annat man kan föreställa sig.

I grund och botten är en blogg en enslig uttryck. En blogg som oftast har bara en författare, som postar nya frågor som de önskar. Ibland bloggar kommer att ha flera författare, men sällan mer än en liten handfull. Även läsarna kan ofta interagera med författaren via kommentarer, är denna interaktion fortfarande begränsad.

bloggvärlden är ett sätt att beskriva social varelse som växer från en kritisk massa av bloggar. Grund av det sätt bloggar är konstruerade, och med hjälp av populära tjänster som Bloglines eller Technorati, bloggar är idealisk att koppla ihop med varandra. Upphovsmän till en anställning länk i inlägget till en annan blogg, får de kommentera andra bloggar med länkar tillbaka till sina egna, eller de kan hålla en blogg rulle deras favorit bloggar. Med så snäva förbindelser mellan bloggar, information kan sändas i en imponerande hastighet. Om ett blogginlägg något som fångar uppmärksamheten hos andra bloggare innebär deras omplacering av objektet, och de efterföljande omplacering av det genom sina läsare att informationen snart kan hela bloggvärlden.

Denna förmåga i bloggvärlden att överföra information eller begrepp-allmänt kallade memer-anses av många vara en av de mest inflytelserika delar av bloggvärlden. Nyheter-sändare bloggar kan upptäcka nya berättelser och rapportera om dem från ett antal olika vinklar mycket snabbare än traditionella medier, helt enkelt genom att trycka på kraften i bloggvärlden. Människor förtrycks eller i något slags trängande sundet som behöver sin berättelse kan ofta få den snabbt ut till miljontals människor, helt enkelt genom att trycka på kraften i bloggvärlden. Företag snabbt inser att kraften i bloggvärlden att överlämna surr om nya produkter eller tjänster kan inte jämföras med traditionella medier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.