Vad är Piratkopierade Software?

piratkopierad programvara är programvara som har kopierats, och distribueras utan tillstånd. Ett antal aktiviteter kan övervägas piratkopiering, med det klassiska exemplet är någon som gör flera kopior av ett program och säljer kopior. Piratkopiering av programvara i allmänhet leder till åtal i de lagar som upphovsrättsintrång, enligt argumentet att piratkopieringen gör intrång på upphovsrätten innehas av utvecklaren av programvaran.

Sedan 1700 har människor med hänvisning till fall av brott mot upphovsrätten som piratkopiering och med tillkomsten av dataåldern började piratkopiering att explodera, eftersom det blev lätt att göra och potentiellt mycket lukrativ. Programvara pirater kan göra en hel del pengar genom att köpa en enda legitim kopia av en programvara, kopiera den och sälja den. Människor kan göra ett medvetet val att köpa piratkopierad programvara, eller de kan luras att köpa illegalt kopierad programvara av kunniga pirater som tar hand för att förpacka sina produkter believably.

Om programvaran är kopieras och ges bort, en del människor anser inte att det piratkopiering, men enkla upphovsrättsintrång. Denna verksamhet är fortfarande olagligt, men det ger inte monetära förmåner för den som utför kopiering och distribution. Linjen suddar ut ännu längre när människor göra saker som att installera ett program på flera datorer när programvaran licens endast tillåter en exemplar som skall installeras, eller när folk göra säkerhetskopior av programvara för personligt bruk.

Från synpunkt mjukvaruföretag, otillåten kopiering och distribution, oavsett om kränkning av upphovsrätten eller direkt piratkopiering är skadligt eftersom det fråntar dem vinster. Det kan också skada deras rykte, som piratkopierad programvara kan vara defekt eller lastade med skadlig kod, i vilket fall användaren kan uttrycka ilska med produkten och företaget. Piratkopiering är också en fråga, eftersom det kan hota säkerheten på datoranvändare, eftersom piratkopierade programvaror får användas för att skörda personlig information, ladda en dator med virus, eller delta i andra aktiviteter som kommer att skada användaren.

Ett antal typer av program är piratkopierad, allt från spel till kontor produktivitet programvara. Operativsystem är också populära mål för piratkopiering. Vissa människor kan ägna sig åt sjöröveri omedvetet, som i fallet med ett kontor som installerar flera exemplar av ett operativsystem eller program än det har tillstånd för. Påföljder för innehav och försäljning av piratkopierad programvara varierar med skolor i synnerhet slå ner på piratkopieringen att åtgärda säkerhetsproblem och klagomål från tillverkare av mjukvara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.