Vad är Innehållsfiltrering?

Innehållsfiltrering är den automatiska processen att klassificera inkommande post som spam eller legitim e-post. Spam är oönskad, oönskad skräppost, ofta från "spårlöst" källor skickades ut i mass-utskick. Innehållsfiltrering kan ske på en mailserver, en dator, eller båda. Om innehållsfiltrering är gjort på ett hem eller kontor dator laglig e-post kan ytterligare klassificeras för personligt bruk, enligt önskemål.

En mailserver som kör ett spamfilter har inbyggd förmåga att avvisa meddelanden baserat på olika parametrar såsom nyckelord, med ursprung adresser eller annan information om rubriken. Många e-postservrar springa något typ av innehåll filtersystem, men ofta är detta inte tillräckligt för att hålla skräpposten på avstånd. Mailserver spamfilter måste vara ganska allmänt hållet, relativt sett, att stå för en kundkrets.

Personliga innehållsfiltrering kan vara mycket specifika. Den populäraste typen av innehåll filtrering använder Bayesianska metod. I detta fall är det program som utför innehållsfiltrering "utbildad" av användaren att acceptera eller avvisa post. Detta kallas för "intelligenta" innehållsfiltrering. Programvaran loggar parametrar baserade på post avvisas och kör statistisk analys på inkommande e-post för att se om sannolikhet att den nya posten är spam.

När programmet blir det fel, är det lätt för användaren att rätta till misstaget genom att vidta en sådan talan som att klicka på en "Håll"-knappen eller flytta avvisade e-post till den accepterade mappen. Omvänt kan om spam slinker igenom, en "Spam"-knapp eller motsvarande handling rätta till misstaget. Programmet uppdaterar parametrar för framtida fall. Snart programmet kräver liten eller ingen användaren.

Bayes metod kan varje användare anpassa innehållsfiltrering enligt hans eller hennes behov. Vad är spam till en person kan vara av intresse för en annan. Intelligent innehållsfiltrering även ger användaren möjlighet att ändra sin definition av spam.

Till exempel, medan shopping för vissa poster på nätet, kan man vara intresserade av att få erbjudanden eller information. Efter inköp görs, kan dock dessa erbjudanden bli besvärande-i synnerhet när de fortfarande anländer veckor och månader senare. Med lokal kör innehåll filtersystem, kan en accepterar erbjudandet först, och efter köp, tåg programvaran för att avvisa alla sådana mail.

Bortsett från att helt enkelt filtrera bort spam, avancerad innehållsfiltrering kan också utföra uppgifter som att sortera legitim inkommande post i olika mappar, kopiering post, eller anförtro post av vissa typer anpassade färger. Alla familjemedlemmar post kan vara i rött, medan en tecknade nyhetsbrev kan tilldelas gröna. Med en blick på färger, kan man tala om vilken typ av post i inkorgen.

Egenskaper, funktioner och effektivitet innehållsfiltrering beror på det program som används. Det finns flera gratis innehållsfiltrering paket online. Två av de mest populära gratis spamfilter är popfile och K9.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.