Vad är Forum Etikett?

Internet har blivit en global gemenskap och i processen, otaliga forum på varje ämne under solen finns där människor kan uttrycka sina åsikter. Vissa forum är nära modererad-det vill säga någon kontrollerar varje post för lämplighet innan den laddas upp till forumet. Vissa forum har minimal eller ingen måtta, endast användarvillkor (TOS) att medlemmarna förväntas följa. De flesta forum har någon form av rapportering av funktionen för obscent eller trakasserande inlägg. Fortfarande, även med ett minimalt modererat forum, finns det en standard beteende? Finns det verkligen något som kallas forum etikett? Svaret är ett obetingat ja.

Forum etikett innebär att upprätthålla en standard för utstationering beteende som är acceptabelt och lämpligt. Forum etikett kan vara flexibla, beroende på ämnet för forumet, men det finns vissa normer flesta människor förväntar sig att andra ska underhålla. Vissa linjer skall dras för säkerheten för alla inlägg på forumet.

En av de starkaste reglerna för forumet etikettsregler inte publicerar personlig information om en annan affisch. Även om denna affisch har allt men som en karta till hans hus, lägga upp en riktiga namn eller adress som skäl för ett permanent ISP förbud mot de flesta forum. Detta skulle kunna äventyra någons säkerhet. Detta är förmodligen den allvarligaste typen av forum etikett och de flesta moderatorer tar det på största allvar.

Du kan inte hålla med någons åsikter, men kalla den personen en idiot eller en profana namn är en kränkning av forum etikett. Vissa forum är mer liberala om detta än andra, men håller det civila är aldrig fel sak att göra. Utstationering samma sak om och om igen kallas för rullning, och är också ett förbud mot brott. Det är irriterande i extrema och använder upp bandbredd, där någon betalar för. Det är helt onödigt och gör affischen ser omogen och barnslig.

Troll är alltid en uppenbar kränkning av forum etikett och njuta av att störa friden på ett forum där de post. Troll tenderar att bläddra, ringa namn, skvaller om andra affischer, efter saker som är medvetet provocerande och vanligen som bryter mot forumets regler om utstationering. De flesta moderatorer skynda sig att få dem förbjudas så snart som möjligt, men de kan ibland göra stor skada innan detta sker.

En annan kränkning av forum etikett läggs upp i STORA BOKSTÄVER. Detta anses skriker och är mycket oförskämd, förutom att vara hårt på ögonen. Något kan vara i landskamper för vikt (t ex jag inte vill gå!), Men ingen post skulle vara helt i alla mössor.

Flaming, eller avsiktliga förolämpningar eller personlig ranger, är också emot forum etikett. Flaming används ofta av människor som förlorar argument på ett forum. Deras svar är att personligen förolämpa affischen inte höll med dem, oftast i en lång, otäck post.

Denna typ av beteende är varför så många forum har en lista med meddelanden regler och konsekvenser för att bryta dem. Vissa kanske säger detta beteende är mer framträdande bland omogna tonåringar, men det är inte på något sätt fallet. Många av de värsta syndarna är vuxna som borde veta bättre. Den slöja av anonymitet tycks locka fram de sämsta i dessa människor, och alla mobbning tendenser de har en tendens att bli ännu större i semi-skydd av en anonym forum.

De flesta av de övriga forumet etikett innebär att man använder den gyllene regeln: behandla andra som du vill bli behandlad. Beter sig som en rimlig vuxen, inte ens inför att bli flammig, är alltid det bästa tillvägagångssättet. Om en affisch blir trakasserande, obscen eller personliga, inte hämnas. I stället klippa ut och klistra offensiven inlägget (s) i ett e-post och snabbt rapportera det till moderator eller forum administratören.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.