Vad är Demo Software?

Demo programvara är en testversion av ett program som tillåter människor att använda den gratis medan de besluta om att köpa den. Inte alla företag erbjuder demo mjukvara, men de införa nya eller konkurrerande programvara produkter nästan alltid gör. Som en allmän regel kan demo programvara laddas ner direkt från tillverkarens hemsida, eller via en central hämta webbplats som erbjuder ett sortiment av produkter för nedladdning.

Ett antal olika format kan användas för demo programvara. Ett av de vanligaste sätten att erbjuda demo program är att ge kunderna möjlighet att ladda ner en komplett version som kommer ut i en viss tid, exempelvis två veckor. Om kunden väljer att köpa programvaran, han eller hon kan köpa en aktiveringskod som hindrar programvaran inte upphör att gälla. De flesta företag erbjuder kunder ett antal betalningsalternativ, inklusive registrering av programvara via telefon, på bolagets hemsida eller genom demo själva programvaran.

testversionen kan också ta formen av en full version med nedsatt funktionalitet, att tillåta människor att spela med programvara, men inte utnyttja den till fullo. Till exempel kan ett program inte tillåta människor att spara filer, vilket innebär att folk kan använda programmet för att se hur det känns, men de kan inte spara det arbete som de producerar. I andra fall kan demo programvara har funktioner i menyerna nedtonade, som visar kunderna vad de kan tänkas göra med programvaran om de köper den fullständiga versionen. Om kunderna bestämmer de vill programvara kan de köpa en upplåsningskod från det bolag som gör programmet fullt fungerande.

En del företag release demo programvara oberoende av en full version, för att förhindra hackning. I detta fall är det demo programvara vanligtvis en avskalad version av den riktiga produkten, och kunder som köper programvaran avinstallera demoversionen och installera den fullständiga versionen. För dyr programvara är denna metod ofta att föredra, eftersom hackarna har ett egenintresse av att knäcka aktiveringskoder för dyr demo programvara så att de kan undvika att betala för det.

Termen används även för demonstration exemplar ges ut till människor inom datorindustrin gratis. Många programvaror företag erbjuder utvärdering kopior av nya releaser till kritiker och andra inflytelserika företrädare för industrin innan produkten når marknaden. Demonstrationen kopior tillåta människor att använda programmet fritt, så att de kan skriva ärlig, tankeväckande och användbar kritik av programvaran som kan öka konsumenternas efterfrågan på produkten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.