Vad är nätverkstopologi?

Nättopologi hänvisar till hur datornätverket är arrangerad. Nätverket kan ha en fysisk eller en logisk topologi. Den fysiska topologi beskriver utseendet på datorer och där arbetsplatserna är placerade. Den logiska nätverkstopologin beskriver hur informationsflödet via nätverket.

Välja fysiska topologin är viktig eftersom om det inte har valts på rätt sätt, kan detta orsaka att ditt nätverk ska inte fungera ordentligt. Det finns flera ord som beskriver den typ av fysisk topologi som ett nätverk kan ha. De vanligaste topologier är buss, ring, stjärna, och mesh.

I en buss topologi är alla datorer knutna till en enda kabel med termineringar. Det termineringar arbete att absorbera energi från de signaler i nätverket. Bussen topologi är enkel att installera, men det är inte tillförlitliga eftersom en enda standard kan man få ner ditt nätverk.

I en ring topologi är varje dator ansluten direkt till två andra datorer i nätverket. Som med en buss topologi, ett enda fel kan splittra en ring nätverk. Denna typ av nät har fördelar, dock, och kräver inte en nätverksserver.

I en stjärna topologi är varje dator ansluten med en egen kabel. Denna uppsättning är en mer tillförlitlig än en buss topologi eftersom dess design gör det feltolerant och är mottagliga för fel. Informationen på nätet överförs från ett system till ett annat och dataflöden i en enda riktning. Topologin är dyra att underhålla och är inte tillförlitliga eftersom avlägsna en dator kan störa hela nätverket.

I en maska topologi, är en väg present från en dator till en annan dator i nätverket. Maskan topologi används vanligtvis i Internet struktur. De mesh topologi kan vara komplicerat att bygga eftersom det har flera samband mellan platser. För varje dator som du har behöver du minst en och en halv anslutningar för var och en. Detta bidrar till att den dyra struktur.

När du väljer en nätverkstopologin, förstår att alla har sina fördelar och nackdelar. Forskning var en och se vilken som passar i din budget och som en passar ditt nätverk layout. Beakta även det underhåll som krävs i varje topologi.

När du ställer in ett nätverk hemma, överväga en nätverkstopologin som är enkel och lätt att underhålla. Du kommer också ha en topologi som är billig att ställa upp. Om du väljer en topologi för ett företag, kommer du överväga en topologi som är pålitlig och resistent mot fel. Dina kunder behöver ett nätverk som är fri från avbrott, därför att din topologi är ett som tål störningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.