Vad är flyttbara lagringsmedia?

Löstagbar lagring, inom datorvärlden sett är varje form av datalagring som inte är införlivad med själva datorn. Förutom att ge en form av backup genom att ta bort data från ett centraliserat datasystem, kan tas av lagring är också mycket mer portabel än en hel dator, gör att människor kan lätt bära data fram och tillbaka från en mängd olika platser. Det tar många former, som kör allt från primitiva hålkort till minnen, och kapaciteten varierar stort beroende på vilken typ av löstagbara lagringsenheter och hur gammal den är.

I tidigare dagar av datorer, kort punsch och magnetband var de arbetsmetoder tas av lagring. Punch-kort har använts för att lagra data i århundraden, men var speciellt väl lämpad för datorer, eftersom de lånade sig väl för lagring av data i en binär form. Magnetband var nästa steg från hålkort, så datoranvändare att lagra mer data på ett snabbare skriftligt medium. Ironiskt nog hålkort är faktiskt en mer stabil form av löstagbara lagringsenheter än magnetband, som lätt kan skadas.

När datorerna blev mer utbredd, disketter och cd-skivor (CD) blev en mer utbredd form av löstagbara lagringsenheter. Båda hade större kapacitet än tidigare metoder och företagen ständigt kämpade för att tillverka skivor med en större kapacitet som datorer genererade filer i allt större storlek. Medan tidigare kompakt lagring mättes i kilobyte, senare former kunde lagra mycket större filer: de flesta CD-skivor, till exempel, kan lagra data som mäts i megabyte.

En annan form av kompakt lagring sker i form av flyttbara hårt enheter och enheter blixt. Blixt drivar också kallas minnen eller USB-minnen. Båda typerna av löstagbara lagringsenheter kan lagra gigabyte data, och kan skrivas till mycket snabbt genom en Universal Serial Bus (USB) port. Vissa tillverkare gör flyttbara hårddiskar, som kan ansluta till FireWire, Small Computer System Interface (SCSI) eller parallella portar, även om de flesta dra nytta av USB-tekniken.

Det breda spektrum av alternativ i området kan tas av lagring gör att användare kan välja den teknik som fungerar bäst för dem. Diskar är mycket nyttig för tillfällig förvaring, eller skicka data till andra platser, och används ofta av grafiker att bokstavligen post stora filer, snarare än försök att överföra mycket stora filer via en Internet-anslutning. Många företag använder också diskar för backup, även om denna praxis har ifrågasatts på grund av långvarig instabilitet i dessa lagringsmetoder. Många konsumenter föredrar flyttbara hårddiskar eller USB-enheter för ett snabbt utbyte av data mellan flera datorer och enkel bärbarhet: många minnen, till exempel, får plats på en nyckelring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.