Vad är ett expansionskort?

ett expansionskort är ett elektroniska kretskortet som lägger till fler funktioner till en stationär dator. Expansionskort ska installeras i kortplatsen på en dator moderkort. De ökar datorns förmåga att utföra ytterligare funktioner som inte erbjuds av moderkortet. Grafikkort och ljudkort är vanliga exempel på PC-kort expansion. Ett nytt grafikkort till kommer att öka den tredimensionella grafiken processorkraften i en dator medan en ny ljudkort kan förbättra datorns ljudingång.

Det finns alternativa termer som används för ett expansionskort. Det är också känt som expansionskort, add-on kort, gränssnitt adapter eller ett internt kort. Generellt sett kan cirka 1-7 expansionskort ska installeras i den stationära datorn systemet. Bärbara datorer använder inte standard kort som de små format. En bärbar dator expansionskort kan vara i form av en avtagbar PCMCIA-kort som erbjuder ytterligare funktioner till den.

Altair 8800, utvecklades i mitten av 1970-talet, var den första mikrodatorn att lägga till en buss expansionskort. År 1981 lanserade IBM ® sin första IBM ® PC med en XT buss, som senare ersattes med en 16-bitars ISA. Införandet av PCI-bussen under 1991 resulterat i moderna former av gränssnitt adaptrar som föreskrivs ytterligare förmåner utöver förbättrad grafik och ljud.

De flesta kort har satts i PCI-platser. PCI-platser eller "Peripheral Component Interconnect"-platser är integrerade kretsar monterade på moderkortet. En kant expansionskort hålla kontakterna eller knapparna sitter i PCI-plats. Det skapar en elektrisk kontakt mellan moderkortet och kortets integrerade kretsar.

Standardgränssnitt adaptrar som t. ex. grafikkort och ljudkort erbjuder olika läggas funktioner. Vissa grafikkort erbjuder videoinspelning, MPEG 2 och MPEG 4-avkodning, ljus penna och ansluta till flera bildskärmar. Ljudkort lägga till funktioner för att komponera musik, redigera ljud presentationer och andra multimedia-applikationer.

Det finns några "låg profil" kort som passar i en lägre höjd dator ram. Vissa kort används enbart för extern anslutning som modem kort, Storage Area Network (SAN) och nätverkskort. Dessa kort brukar kallas I /O-kort eller input /output kort. En USB-expansionskort främst av användare som behöver extra USB-eller Firewire-portar.

Ett kort PC expansion kan bara föras in på datorer med tillgängliga expansionsplatser. Datorer som Apple ® iMac och andra allt-i-ett system inte accepterar expansionskort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.