Vad är en dator Tower?

En dator torn, också känd som en dator fall är det hölje som innehåller många komponenter i en personlig eller kontor stationär dator. En dator torn kan komma i många olika former och storlekar och kan även göras från en mängd olika material som stål-, plast, aluminium med mera. Storleken på en dator torn allt från små mini-torn till medelstora mitten av torn och hela vägen upp till full storlek torn, beroende på vad datorn används till och hur mäktigt det är.

Det finns flera datorkomponenter som kan vanligtvis hittas i datorn tornet i ett hem eller kontor dator. Typiska komponenter inkluderar moderkortet, hårddisk, nätaggregat, optiska enheter och diskettenheter och andra delar. Placeringen av dessa komponenter i datorn tornet är oftast beroende av storlek eller form av tornet i sig, men de finns också typiskt på samma ställen på tornet för enkelhetens skull. Till exempel, CD kan DVD eller diskettenheter hittas vanligen i framför datorn tornet för enkel åtkomst, medan strömförsörjningen finns vanligtvis i ryggen för att hålla kablarna ur vägen.

En dator torn kan även innehålla många inbyggda funktioner som fungerar med komponenterna inuti. Den mest uppenbara av dessa är att de flesta torn behöver en strömbrytare inbyggd i fronten för att sätta på datorn på och stänga, men det kan också knappar och rattar för att styra fläktar och andra komponenter inne i tornet. En dator torn kan också innehålla USB, FireWire och andra typer av portar som ansluter till moderkortet samt en mängd olika lampor och sensorer för att berätta den information datoranvändare som interna temperatur och hastighet processorn.

Normalt är en dator torn som utformats speciellt runt typ eller form faktor, av moderkort att det är bostäder. De viktigaste typerna av formfaktorer kallas ATX och microATX, varav den sistnämnda är mycket mer kompakt. I vissa modeller av hemdatorer som kallas allt-i-ett datorer, tornet och komponenter i datorn byggts är med skärmen på datorn, vilket gör dem ännu mer kompakt än en vanlig stationär dator.

Formen på typiska datorn tornet är rektangulär, och mer generiska versioner vanligtvis komma i färgen beige. Detta har dock blivit mindre vanligt med hemdator så många fler alternativ är tillgängliga att köpa en dator torn med ett mer unikt utseende, och någon kan nu köpa en dator torn i många olika färger, former och storlekar. Naturligtvis de större ett torn är, desto mer delar en användare kommer att kunna passa in. I en företeelse som kallas fallet modding, vissa människor anpassar även sin dator tornet så att den är helt unik. Ett torn som har ändrats på detta sätt kan ha flera lampor, fläktar, konstverk, se-igenom väggar, interna kylsystem eller andra unika egenskaper som begränsas bara av ägarens fantasi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.