Vad är en Solid State Disk?

En Solid State Disk (SSD) är ett minne lagringsenhet utan rörliga delar som kan användas i stället för en traditionell hårddisk. Det finns flera fördelar med en solid state disk och endast en verklig nackdel: kostnaden. Men eftersom kostnaderna fortsätter att sjunka, experter förutspår solid state-diskar kommer att ersätta tallrik drivna diskar i många program till 2009.

En SSD-disk är gjord av minneskretsar och är både flash-baserad och icke-flyktiga . Flash-baserad innebär att den använder Flash-teknik för att ta bort block av minne innan du skriver till dem. Därför är solid state diskar kallas också -minnen . Icke-flyktiga innebär att disken inte behöver ström för att hålla dess innehåll. Med andra ord är data inte försvinner när strömmen bryts.

Det finns många fördelar med en solid state disk. Det är långt snabbare än en traditionell hårddisk, mer robust, tål större temperaturvariationer i miljön, blir inte varm, är helt tyst, är lättare, och använder mycket lite ström. Alla dessa funktioner tillsammans för att göra fast idealtillstånd disk för bärbara keydrives eller minnen, mobiltelefoner, handdatorer och andra små enheter.

Som tillverkningskostnader faller är solid state disk också planeras att bli disken valet för bärbara datorer. Solid state bärbara datorer skulle vara snabbare och lättare, med en betydande ökning av batteriets livslängd. Dessa större solid state diskar kallas ibland för NAND (Ej Och) enheter, jämfört med mindre NOR (Inte Eller) enheter som används i mobiltelefoner, handdatorer och andra enheter. NAND och NOR fastställa skilda arkitekturer som rör hur diskarna radera, läsa och skriva.

solid state-diskar har begränsat liv baserat på radera cykler . De första enheterna hade ungefär en miljon radera cykler före misslyckas. Några senare tekniker har infört inbyggda rutiner som förlänga livet genom att spåra cell användningen för att kartdata till mindre använda celler. Detta gör att enheten för att se hela livscykel genom att bära jämnt. Annars data som skrivits på samma celler och om igen kan leda till för tidigt bortfall.

Även om Solid State Disk är dyrare än en traditionell hårddisk är det också mycket portabel och mycket mer flexibla . Keydrives, digitala kameror och videokameror, mp3-spelare, mobiltelefoner, handdatorer och en mängd andra digitala enheter har revolutionerat personlig elektronik med hjälp av Solid State Disk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.