Vad är en Linux-distribution?

en Linux-distribution är en version av Linux-programvara som innehåller en kombination av Linux operativsystem och en mängd andra mjukvarupaket alla sammanförs. Linux-distributioner finns i varianter från mycket enkel till fullt fungerande operativsystem och kan användas på både persondatorer och servrar. Den Linux-distribution har utvecklats så att Linux var mer tillgänglig för användarna och som inte Unix, ett annat operativsystem från 1960-talet och 1970-experter.

Linux är en fri, öppen källkod, datorns operativsystem som liknar Unix. "Öppen-källkod" innebär att programmerare har släppt programmeringskod som gör programvara arbetet. Programmerarna släppa koden så att andra programmerare runt om i världen kan anpassa och förbättra den. Generellt programvara ett Linux är öppen källkod också, men vissa företag har egna programvaror i sina distributioner och därför inte släppa programmeringskod.

En dators operativsystem är det program som sköter arbetet i en dator. Windows XP är ett exempel på ett operativsystem från Microsoft, Microsoft producerar, inklusive Windows XP, är inte öppen källkod.

Det finns cirka trehundra Linux-distributioner i omlopp. Varje Linux är något annorlunda och uppfyller en något annorlunda databehandling behöver. Några av de mest populära Linux-distributioner som Red Hat, Ubuntu och Madriva. Alla dessa distributioner har stuvat ihop, testade för stabilitet, och sedan förpackas för övergång. Datoranvändare kan antingen ladda ner distributionen gratis på internet, eller så kan de betala ett lågt pris och köpa Linux-distribution på en CD.

Linux-distributioner tenderar att ha många paket av mjukvara inom dem. Installationsprogrammet har möjligheten att installera varje förpackning eller anpassa installationen. Ett exempel på ett paket är en webbläsare. Detta skiljer sig från ett operativsystem som Microsoft Windows XP som begränsar i vilken utsträckning man kan anpassa installationen.

Eftersom Linux programvara är öppen källkod är det ständigt uppgraderas, ändras, och ändras av programmerare världen över. Eftersom ny teknik och nya användningsområden för Linux utvecklas, mjukvaran uppgraderas och nya utdelning bildas att till datoranvändare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.