Vad är den semantiska webben?

Den semantiska webben är ett pågående projekt, som för närvarande leds av skaparen av World Wide Web, Tim Berners-Lee. Avsikten är att behandla några av de semantiska bristerna i det nuvarande webben, genom att införa en mycket mer mångsidig och dynamisk uppmärkning till de handlingar som utgör nätet.

HTML, det märkningsspråk som används för huvuddelen av världens Wide Web, har en mycket begränsad uppsättning taggar som kan användas för att berätta en parser vad texten i dessa taggar är tänkt att vara. För det mesta är de taggar som används i HTML används för olika layout och stilistiska instruktioner-med en utveckling mot med HTML fokuserar uteslutande på strukturell uppmärkning, och Cascading Style Sheets upp frågor stil. Det finns några undantag, såsom rubriken taggar (titel, meta, etc) och inbäddade taggar objekt.

Den semantiska webben är dock använder XML (liksom annan teknik, t. ex. OWL och RDF), lämna information i princip obegränsad detalj. Vissa av Lees idéer om detta kan nämnas förmågan att bädda in information om länkar inom länkar själva: att lägga till metadata till varje länk som visar titeln på webbsidan, kanske ett betyg, arten av förhållandet mellan de två människor som gör en koppling, och en sortiment av andra informativa godbitar.

En grundläggande aspekt av den semantiska webben är en sammankoppling av uppgifter till centraliserad data-poäng, inte självständigt definiera den. Till exempel, för närvarande om jag vill att min text till alla i rött skulle jag ange: font color=red, eller kanske använda en formatmall för att specificera: p (color: red;). Med den semantiska webben skulle jag visa något i stil med: font color=www. wisegeek. com/colors/red/, och färgen skulle hämtas från en central punkt.

Den semantiska webben byggs och sprida under strukturen i det befintliga nätet. Den som har sett en Creative Commons-licens har sett den semantiska webben i praktiken: om upphovsrätt själva hålls på en central databas där de lagras, och i sin tur webbplatser använder en Creative Commons-licens länk till databasen ingång snarare än att bara efterbilda licens själva. Om du granska uppmärkning av en webbsida med en av dessa licenser kommer du att se ett antal taggar dolda från normal syn, som syftar till att låta sökmotor sökrobotar, matare nyheter och andra automatiska verktyg som faktiskt förstå upphovsrätten du har placerat på din webbplats.

I slutändan, ser framtiden för den semantiska webben ljusa. Med fler och fler webbplatser integrera små semantiska komponenter, till exempel copyrightinformation, nyckelord meta, namn skapare och globala koordinater, verkar det helt enkelt vara för bra för en idé att misslyckas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.