Vad är datorspel?

datorspel är en typ av video spelande som spelas på en dator snarare än en hängiven spelkonsol. Datorspel har skiftat i popularitet under åren, eftersom priser och prestanda varierat mellan konsoler och persondatorer. I den moderna dagen, har det fast i stor utsträckning i de egna, med ett antal spel utlåning sig uteslutande till datorspel, medan andra typer av spel passar bättre för konsoler.

Tidigt datorspel till stor del kretsat kring text äventyr, eftersom detta var ett område där de kan differentiera sig omedelbart från arkadspel. Även om det var tidigt grafiska dataspel, såsom Spacewar!, Som var kanske det första datorspelet någonsin, många av de mest populära var enkel text ingångar. Den ursprungliga, och kanske mest kända av dessa var äventyrsspel och senare spel byggt bort av dess framgång. Så småningom grafik lades till idén att texten datorspel, med text kvar som ett kommando ingång, även när enkel grafik hjälpte till att bygga scenen.

I början av 1980 datorspel såg ett uppsving i popularitet, som botten föll ur konsolen videospel marknaden. Ett överflöd av dåliga spel till konsoler, i kombination med lägre priser för hemdatorer gjorde datorspel ett självklart val för många människor. När Nintendo Entertainment System släpptes minskade denna boom något, även om den fortsatte i många år i Europa.

Med tillägg av musen som en inmatningsenhet till datorer, började grafiska datorspel att göra mycket mer logiskt. Grafiska äventyr spel, så som de populära King's Quest-serien, använt sig av musen för att tillåta en spelare att interagera med en statisk bild miljö. Samtidigt, en ny genre, den första-person shooter, började växa fram. En av de första av dessa var Wolfenstein 3D, släppt av id Software 1992, och hjälpte till att popularisera idén om första person shooters.

nästa år, att använda sig av det stadigt ökande processorkraften i datorer , id Software släppt Doom, en revolutionerande FPS som var en av de mest populära spelen på den tiden. Branschen skulle vara relativt stabil fram till 1996 då nya innovationer i grafikkort teknik får ännu mer utsmyckade och fantastiska spel, med Tomb Raider är en tidig tredje person shooter att dra nytta av processorkraften i datorer på den tiden.

Börjar runt millennieskiftet, exploderade datorspel till stånd en ännu större marknad än den traditionellt varit, och blev en av den dagliga användningen av datorer i de flesta hem. Spel fick ännu mer komplicerad, eftersom tekniken avancerad ytterligare och som spelutvecklare började experimentera med nya metoder för interaktion att differentierade datorn plattform från konsolen. Spel som Warcraft och Starcraft, Command and Conquer, Black White och The Sims är alla exempel på denna typ av spel.

uppkomsten av grafiska massiva online-rollspel var nästa stora språng i datorspel. Liknande koncept som textbaserade MUD som funnits sedan i början av internet, tog dessa massiva spel full nytta av den gränslösa höghastighetsinternet och kraftfulla datorer. Att låta tusentals till hundratusentals spelare att interagera i en virtuell värld, har de blivit en enorm marknadsandel av TV-spelet på marknaden, och ett socialt fenomen sig själva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.