Vad är datakompression?

Datakomprimering är en allmän term för en grupp av tekniker som kodar stora filer för att krympa ner dem i storlek. Syftet är dubbelt. Mindre filer tar mindre plats, vilket ger mer lagringsutrymme fastigheter. Även mindre filer går snabbare att överföra via ett nätverk, vare sig detta nät är Internet, ett intranät eller ett lokalt nätverk (LAN).

På 1970-talet olika tekniker tillgängliga för arkiv -filer, eller placera dem tillsammans i ett paket för att undvika att skicka flera filer mellan datorer. Tanken var snart utökades med datakompression teknik, alltså ett "arkiv" används nu för att beskriva en komprimerad fil.

Datakompression innebär tillämpning av en algoritm till uppgifter som gör några av de repetitiva bitar onödigt. Du kan se det som ett slags stenografi karta som får lagras tillsammans med den komprimerade filen. När expanderas, återställer kartan alla saknade bitar, rekonstruera hela filen. Datakomprimering kan användas med text, grafik, körbara program, och multimediafiler, även om vissa typer av filer komprimeras bättre än andra.

Dagens mest allmänt erkända datakompression tekniken användes ursprungligen i DOS-operativsystemet innan Microsoft ™ Windows ™ blir allmänt förekommande i mitten av 90-talet. Författare Phil Katz småningom kallas dessa komprimerade filer zippade -filer-tanken är att när filerna packas upp (expanderas), det fullständiga innehållet "dök" ut. Filer som används med denna datakompression teknik har förlängning, . Zip .

Filer som är väldigt stora även när komprimerad kan delas upp i bitar innan den skickas över ett nätverk. Bitarna samlas in och ihop igen hos mottagaren. Den ledande datakomprimering teknik för stora filer, även från de dagar för DOS, kallas RAR , efter författaren Eugene Roshal. Datakomprimering program som stöder R oshal AR gräslök filer kan skapa en uppsättning RARs från en stor multimedia filer, till exempel, eller packa en befintlig RAR att infinna en film eller ett program . Dessa filer har filtillägget . Rar , eller för flera delar filer, part01. rar, part02. rar eller . R01 R02 .

Flera musikformat också använda andra varianter av tekniker datakompression att pressa ner musikfiler samtidigt som mycket av den ursprungliga kvalitet som möjligt. Det tydligaste exemplet är . Mp3 fil. I detta fall är dock den komprimerade filen inte ett arkiv och kan inte expanderas. De bitar som tas bort för att uppnå mindre filstorlek är borta för gott. Andra datakompression som används för musikfiler behålla mer kvalitet, utan också leda till mindre krymper filstorleken.

Datakompression program är allmänt tillgängliga online. En zippad eller RAR'd fil krävs ett program som stöder denna typ av datakomprimering för att packa upp eller unrar det. De flesta datakomprimering program stöd för flera typer av komprimerade filer, och många av dessa program är freeware.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.