Vad är anonym surfning?

Anonym surfing kan du vandra Internet utan att lämna några spår av din dators IP (Internet Protocol). Detta sker via en proxy .

När du surfar från privatlivet i ditt vardagsrum, den eller kontor, kan det verka som om dina rörelser på nätet är helt anonyma. Tyvärr är det tvärtom. Överallt du går du kan spåras via IP-adress. IP är ett numeriskt värde som kartor till din ISP (Internet Service Provider) och slutligen till din specifika dator. Det är kopplat till din dator genom överlåtelse till din inloggning användarnamn och lösenord.

När du begär en webbsida genom att klicka på en länk eller ett bokmärke, skickar datorn sin IP-adress till webbplats tillsammans med en begäran om sidan. Målservern svar genom att skicka den begärda sidan till din returadress. Datorn tar emot HTML-data och vilken webbläsare omvandlar den till en grafisk sida kan du se. På detta sätt kan webbplatser hålla reda på varje sida du se genom att logga dina frågor tillsammans med din IP.

Anonym surfing besegrar denna förmåga genom att använda en mellanhand proxy som "står" mellan surfaren dator och Internet. Det mellanliggande server eller fullmakt, hanterar alla dina datorer förfrågningar om dig. Dina önskemål gå till fullmakt, som förmedlar dem till webben. Webbplatsen skickar den begärda sidor tillbaka till proxyservern, som sedan vidarebefordrar dem till din dator. Webbplatser kan bara logga in proxyn IP-adress, inte din. Det är snarare som att ha en betjänt köra alla dina ärenden åt dig, så att betjänt ansikte är den enda välbekant ansikte på webben.

Det finns många gratis proxy program för anonym surfning, men de flesta förlitar sig på hjälp av "ovilliga" proxyservrar. Dessa är privata näringslivet servrar felaktigt konfigurerad att lämna öppna portar, som anonym surf program kan utnyttja. Entusiaster använder port skannrar för att kontrollera om osäkrade nät och sedan lägga upp deras adresser offentligt på en daglig basis. När administratörer inser brottet, är hamnen normalt stängd. Därför manuell anonym surf program innebär ständigt putsar den tillgängliga listan av proxyservrar. Purister är villiga att göra detta, eftersom de tror det är det säkraste sättet att uppnå anonym surfning.

Alternativet är att gå en webbtjänst som ger ett verktygsfält som ska användas i stället för de vanliga URL (Universal Resource Locator) i din webbläsare. Du kan surfa normalt med hjälp av verktygsfältet adress fältet för att ange webbadresser. Verktygsfältet uppmanar sin egen server att fungera som ombud. De flesta webbplatser som ger anonym surfning av denna typ ta ut en månatlig eller årlig avgift för tjänsten, medan andra erbjuder gratis prövningar.

Vissa webbplatser erbjuder gratis anonym surf, men Internaut måste surfa från webbplatsen. Dessutom hanterar fullmakt förfrågningar från att betala kunder före hanteringen gratis proxy ansökningar, vilket kan göra gratis anonym surf mycket långsam.

Purists hävdar att anonym surfning via en webbplats tjänst är inte särskilt anonym, eftersom alla dina önskemål och IP (s) lagras på deras server. Detta skulle lätt kunna leda till profilering. Jämför detta med med slumpmässiga nätverk runt om i världen som proxyservrar. Administratörerna har inget intresse av offentliga Internet-trafiken i sig. Om de märker anonym surfning, kommer de bara stänga porten. Detta håller faktiskt denna typ av anonym surfning ännu mer anonym, eftersom din dator önskemål inte är alla belägna på en server.

Observera att en proxyserver inte anses anonym såvida det band din IP-adress från dess referrer värde. Detta är en rubrik som kan peka tillbaka till IP den begärande maskinen. I en sann anonym proxy, kommer detta refererande området visar proxyn IP-adress, inte din. Fri programvara som Proxomitron kan kontrollera proxies för anonymitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.