Vad är Software Licensing?

programlicenser ett kontrakt av avtal mellan programvaruleverantör och slutanvändaren, ibland kallad licensavtalet , eller EULA. Även programlicenser kan vara ett papper överenskommelse är det oftast inbäddad i själva programvaran som en del av installationsprocessen. Om användaren inte godkänner villkoren mjukvarulicensiering han eller hon kan visa det med ett klick. Detta avbryter installationen. I de flesta fall slutanvändare klickar överenskommelse om de verkligen har läst licens eller inte.

Framför allt skyddar mjukvaran auktoriserande upphovsrätten genom att införa begränsningar slutanvändaren i förhållande till produkten. Dubbelarbete för andra ändamål än backup, installation på mer än en dator, redigera koden eller ändra programmet på något sätt är vanligtvis förbjudet. Programvarulicenser kan också begränsa reverse engineering och förbi övervakning till minska piratkopiering.

Bortsett från restriktiv användning av programvaran, programvarulicens fungerar som en sorts förklaring. De flesta licensavtal omfattar uttalanden om att förlaget inte kommer att hållas ansvariga för eventuella oförutsedda händelser som kan uppstå som en följd av att använda programvaran. Detta skulle kunna hänvisa till allt från en dator krasch till förlust av data, tid eller inkomst.

Vissa förlag har slagit fast att när shrinkwrap är bruten på en icke-professionell produkt, slutanvändaren automatiskt accepterar licensen. Domstolar i olika stater har hört fall i denna fråga, eftersom en användare inte kan läsa den EULA tills produkten har inletts när ett papper avtal ingår inte. När shrinkwrap öppnas, posten inte återbetalas. I själva verket detta tvingar avtal om användaren. Resultatet av en sådan rättslig fall beror på den domstol där det hörde, men de flesta har hittat "licensiering shrinkwrap programvara" vara ogiltigt. Detta skall inte misstolkas som definitivt kriterium, eftersom en minoritet av domstolarna fann något annat.

programlicenser skilde sig mellan olika typer av programvara. Freeware licensiering är mindre restriktiv än i detaljhandeln eller shareware, eftersom det ger obegränsad kopiering och distribution samtidigt som man förbjuder alla ändringar i programmet. Public domain-programvara är en typ av programvara licensiering som inte har några begränsningar, eftersom programvaran tillhör allmänheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.