Vad är Kognitionsvetenskap?

Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt område som berörs av mekaniken i kognition, eller hur sinnet och hjärnan arbeta för att förvärva och manipulera kunskap. Det omfattar studier av det mänskliga sinnet, djur sinne och artificiell intelligens. Eftersom kognition utgör själva grunden för livets organisatoriska och mekanismer överlevnad, kognitionsvetenskap omfattar ett stort nätverk av centrala ämnesområden. De olika grenarna av kognitionsvetenskap omfatta neurovetenskap, fysiologi, psykologi, antropologi, lingvistik, fysik, artificiell intelligens eller datavetenskap och filosofi. Alla dessa discipliner dra tillbaka särskilda gardiner på kognitionsvetenskap från olika infallsvinklar.

Det finns ett populärt ordspråk om tre männen med förbundna ögon beskriva en elefant av delar av den varje människa kan känna. Ingen av de beskrivningar ljud närstående, men när förbundna ögon tas bort, kan parterna se var de alla beskriver olika delar av samma djur. Kognitionsvetenskap är den kooperativa ansträngning som inser att varje enskild disciplin visar någon aspekt av intelligens som bidrar till den övergripande förståelsen av hur sinnet manifesteras genom hjärnan. Eftersom olika discipliner vinna förståelse, de kan sprida ljus över frågor som ligger inom andra discipliner. Det övergripande målet att utveckla teorier om kognition är därför bäst av med tvärvetenskapliga kognitionsvetenskap.

Modern bildteknik har hjälpt kognitionsvetenskap göra betydande inbrytningar. Datorstödd tomografi (CAT) skannar, Positron Emission Tomography (PET) och magnetisk resonanstomografi (MRT) har låtit forskare att kartlägga hjärnan på nya sätt. Specifika områden av hjärnan kan kopplas till anatomiska läge, skapa en bättre förståelse av Mind /Body korrelationer.

Även om önskan att förstå sinnet och datum kognition åtminstone så långt tillbaka som det antika grekiska filosoferna, var det inte förrän artificiell intelligens som gjorts framsteg att ett tvärvetenskapligt kognitionsvetenskap utvecklats. Termen myntades relativt nyligen, 1973, genom Christopher Longuet-Higgins. Kognitionsforskning tidskrift följde i 1977, och Sällskapet för kognitionsvetenskap grundades två år senare.

Idag kognitionsvetenskap är en spännande område med lovande fördelar för hela mänskligheten. Som forskare kommer att förstå vilken typ av kognition, lär vi oss bland annat hur man bättre kan tillämpa undervisningsmetoder förväg användbar robotteknik inom datavetenskap, och genom neurovetenskap, ta ett steg närmare förståelsen av hjärnan. Detta kan så småningom leda till att återhämta sig från skador som stroke eller andra trauma eller ge lösningar på sjukdomar som alzheimer och schizofreni. Som vi huvudet framåt, är det klart att fördelarna i kognitionsvetenskap är potentiellt som liv-stödjande som kognition själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.