Vad är Freeware programvara?

Freeware programvara är programvara som erbjuds till allmänheten utan kostnad. Mjukvaran är lätt att få, och kan hämtas och delas på vilja. Eftersom freeware är upphovsrättsskyddat, är det inte möjligt för någon annan än upphovsrättsinnehavaren att använda programplaneringen avseende programvaran i utvecklingen av vissa nya programvara, ett drag som skiljer denna form av mjukvara från något programmering som behandlas i offentliga.

Många tror att gratis vare mjukvaran är densamma som shareware programvara. Så är emellertid inte fallet. Shareware är vanligtvis en begränsad version av ett helt programpaket som finns tillgängliga för användning under en testperiod. Ofta är dessa begränsade versioner har någon form av automatisk utgångsdatum inbyggt i koden. När den dagen kommer, upphör den shareware att fungera, även om produkten fortsätter att erbjuda användaren en möjlighet att köpa den fulla versionen.

Det finns många olika typer av gratisprogram som finns idag. Några av dessa produkter är endast i underhållningssyfte såsom enkla spel, inklusive interaktiva pussel. Andra former av freeware är strukturerade för att fungera som ordbehandlingsprogram, byggare kalkylblad, databaser redovisning, och till och med presentationsprogram. Det finns gratisprogram produkter som gör det möjligt att öppna och läsa dokument i särskilda format, samt en del freeware program som är idealisk för att skapa olika typer av mallar.

Tidigare tenderade freeware programvara kan konfigureras för användning på stationära och bärbara datorer. Under de senaste åren, handdator eller personuppgifter assistent, har freeware utvecklad för att användas med ett antal handhållna enheter. Det freeware produkter fungerar bra med andra former av mjukvara och kan ibland använda mindre resurser än liknande produkter som kan kosta en hel del pengar.

Eftersom freeware programvara inte medför några kostnader, är den idealisk för människor som behöver funktioner som finns, men inte har råd avgiftsbelagda program alternativ som tenderar att vara ganska dyrt. Det finns några fall där gratisprogram produkter erbjuder ett bredare utbud av funktioner, såsom att användarna kan spara dokument i en mängd olika filtyper. Studenter, liksom människor på en fast inkomst, ofta finner att freeware-programmet erbjuder allt de behöver, och kräver lite eller ingen extra tid att lära sig hur man på bästa sätt använda funktioner.

Många freeware program är tillgängliga via nedladdning. Beroende på filens storlek kan det ta tid att ladda ned och installera produkten. Men även människor som ansluta till Internet med en fjärranslutning kommer sannolikt att finna att tiden i nedladdningen ansträngning lätt uppvägs av att kunna köpa en utan kostnad som erbjuder alla funktioner i programvara som kostar en stor summa pengar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.