Vad är Desktop Publishing?

Desktop publishing avser handlingen att använda programvaran på en dator att kombinera blandade medier element som text, bilder eller diagram i utskrivbara dokument. En gång skapat, kan dessa dokument antingen ska skrivas ut på en skrivare för hemmabruk eller läggas ut på ett professionellt tryckeri. En av de viktigaste funktionerna är möjligheten att förhandsgranska en sidlayout före innan tryck, via en funktion som kallas "what you see is what you get (WYSIWYG), uttalas wizzy-peruk. Även om detta var en gång lärt genom avancerade utbildningsprogram innebär framsteg i mjukvara att processen är mindre svårt att bemästra än under tidigare decennier.

Desktop publishing exploderade i popularitet på 1984 och 1985, då MacPublisher producerades dra nytta av funktionerna i Apples Macintosh-datorer. Dessutom införde Aldus Corporation sin PageMaker programvara, som senare köptes av Adobe Systems. Vart och ett av dessa program som införts användare möjlighet att enkelt manipulera sidelement, samtidigt som ett dokument.

På senare år har ordbehandling tjänster som tillhandahålls användarna med många av de förmåner en gång exklusivt till DTP-program. Dessutom har elektroniskt formaterade dokument såsom PDF-filer eller e-böcker minskat användarens tillit till desktop publishing program. Skillnaden mellan dessa populära program och desktop publishing är att användarna får bättre kontroll över handlingar genom DTP. Vid konstruktion industrin är high-end programvara anses grundläggande för kvaliteten dokumentutformning när de producerar kataloger, broschyrer eller visitkort. Det är inte bara används för att producera dokument av hög kvalitet, men den används även för utskrifter av stora volymer som används inom förlagsbranschen.

Till skillnad från ordbehandlingsprogram, tillstånd desktop publishing program för användare att ändra flera element i ett dokument via huvudsidor. Istället för att behöva ändra varje instans av ett element på flera sidor av ett dokument kan användaren ändra en enda kopplade element och därmed ändra varje förekomst av detta element i dokumentet, typografiska element i ett dokument som kolumn bredd, avstånd, eller teckensnitt storleken kan lätt ändras, och texten kan ändras för att wraparound grafiska bilder eller förstoras eller förminskas på kommando.

Tryckplåtar kan produceras genom desktop publishing program, ladda ner som filer och tryckta genom en rad olika tryckmetoder. Även skrivbord förlag är kompatibla med vanliga lasrar skrivare kan de fungera även med mer specialiserade skrivare såsom flexografiskt skrivare används i förpackningen, fotogravyr skrivare används för framställning av grafik, eller thermographical används skrivare för att göra upp text på bröllop inbjudningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.