Vad är Cyberbalkanization?

På 1920-talet var ordet balkanisering används för att beskriva bildandet av små grupper av människor som delade samma tro och idéer och kan vara fientlig till grupper med motsatta idéer. Balkanisering tenderar att dela upp grupper av människor i stället för att förena dem. Denna väl observerade drag har uttalat sig även på Internet, leder till skapandet av begreppet IT balkanisering, i slutet av 1980. Tanken att Internet inte är det globala samhället en gång tänkt utan istället kan bli en plats där människor avsiktligt undvika information är kärnan i detta begrepp.

Cyber balkanisering betyder inte nödvändigtvis att bildas grupper är fientligt inställda till andra grupper. När listserves först blev populär, listserve en Jane Austen förmodligen inte spendera mycket tid på att diskutera andra författare, särskilt moderna författare. Fokus i listserve skulle ha varit att utvärdera verk av Austen, och vidarebefordra uppgifter om nya Austen produktioner eller skriva om henne. Sådana listserves omfattas begränsade, men inte nödvändigtvis att de som tillhör förbittrade människor som tillhör andra grupper.

Men mer kontroversiellt tema grupper, antingen i listserves, chattar, bloggar eller andra manifestationer Internet kan särskilt försök att projektet hat eller ilska över andra grupper och för att hålla gruppen från att samla information som kan vara motstridiga. De kan också avskräcka obehöriga från att gå med. Politiska grupper av alla övertygelser har en tendens att utöva denna form av IT balkanisering och får endast refererar till arbete för personer inte höll med dem för att kritisera den. Sådana grupper kan ha tendenser till att upprepa historier som inte är sanna eller att berättas från en viss inriktning, och detta kan piska upp agg mot andra i stället för en önskan att förstå saker och ting ur ett objektivt perspektiv.

samma sätt har många religiösa online-grupper praxis former av IT balkanisering, särskilt när dessa religioner stelt är konstruerade. Många av dessa grupper inte är intresserade av att utforska hur deras tro skiljer sig från andra religioner och kan svara fientligheter om gängse åsikter attackeras, eller till och med lätt ifrågasättas. Målet är inte att lära sig men att bekräfta tro och att undanröja information som inte tjänar bekräftelse mål.

I viss utsträckning tillgång till Internet kontrolleras av vissa restriktiva länder kan vara en form av cyber balkanisering också. Detta är jämförbart med länder som inte fungerar en fri press. Begreppet hålla människor "ur veta" och se världen tolkas av stränga normer är inte global och tillåter några frågor. Men många människor med yttrandefrihet och tryck väljer att cyber balkanisera att undvika information som strider mot deras tro, och kommer att tillhöra snävt byggda intressegrupper bara.

Cyber balkanisering står i direkt motsats till teorin att Internet är en plats där människor utsätts ständigt för nya idéer. I stället kan människor använder Internet för att bekräfta de idéer de redan har och försöka krossa alla idéer de inte håller med. Detta är inte alltid fallet. Det finns gott om människor som söker kunskap och förståelse som inte tillhör restriktiva grupper och är öppen för att lära mer. Det är kanske bäst förklarade att IT balkanisering kan och förekommer men det finns andra som tar full nytta av den "globala samhället" väg Internet erbjuder också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.