Hur jag Radera en hårddisk?

Det kommer en tid i livet för de flesta datorer när användaren kommer att möta ett behov av att radera en hårddisk, och i vissa fall är det nödvändigt att se till att enheten raderas helt. Detta kan inträffa när ge bort en dator, när du vill se den nya användaren inte får tillgång till dina filer. Det kan också uppstå när återvinning en gammal dator eller hårddisk, till att ingen har tillgång till känsliga handlingar. Eller kan det i en affärsmiljö, när en anställd lämnar och en ny medarbetare tar hans plats, för att skydda integriteten för både den anställde och företaget.

Oavsett anledning är det relativt lätt att radera en hårddisk fullständigt, men det tar några speciella verktyg för att se de data du har gjort sig av kan inte återställas. För att förstå varför, det första viktigt att förstå hur hårddiskar fungerar och viktigast av allt hur tar bort nyckeln eller papperskorgen på din dator fungerar. Många tror att genom att flytta en fil till papperskorgen och radera den, har de raderas det helt, men i själva verket det tar en hel del mer än så för att radera en hårddisk eller något från det.

Hårddiskar består av massor av uppgifter, vilket är märkt på olika sätt. Filer som är tillgängliga är markerade på hårddisken som utrymme som används, och detta innebär att när nya filer skapas eller befintliga filer ändras, ingen av dessa filer kommer att oavsiktligt skrivs över. När du flyttar en fil till papperskorgen eller papperskorgen och töm den, du talar om för datorn att förändra sättet att utrymmet på hårddisken är markerad. Uppgifterna är faktiskt inte bort, men i framtiden nya uppgifter kan skriva över den. Om ingen data går skriva över den, dock kan det återkrävas ganska enkelt med hjälp av särskild programvara. Även om delar av filerna skrivs över, ofta nog uppgifter kan återkrävas åter samla stora delar av handlingar.

För att helt radera en hårddisk, därför behöver du inte bara markera avsnitten på hårddisken eftersom de som kan skrivas över, måste du skriva över dem helt. Ett sätt att göra detta, utan speciella verktyg, är att använda den inbyggda diskverktyg i Windows, Mac OSX, eller Linux, för att formatera hårddisken. Om än inte fullständig, en Full Format kommer i stor utsträckning skriva över allt, att säkerställa en rättvis nivå av utplåning. Detta är ofta tillräckligt för folk som bara vill föra sina datorer till välgörenhet, en vän, eller att återvinna dem, och inte har några riktigt känsliga handlingar om dem.

För företag eller statsanställda, kan det dock vara viktigt att se att när du raderar en hårddisk det stannar raderas även inför hängivna försök att återställa data. För att göra detta behöver du en speciell mjukvara, en så kallad data dumpa program eller en disk avtorkning program. Detta program skriver över hela hårddisken om och om igen med helt slumpmässiga data, så att nästan ingenting kvar av den ursprungliga. Olika program och standarder skiljer sig åt i grader av fullständighet, från medium till hög säkerhet former. Den vanligaste standarden, som används av den amerikanska regeringen är DoD 5220. 22-M-standarden, som skriver tre gånger, första inskrivna 1s på varje bit av enheten och 0: or på varje bit, och slutligen en regering kod 246.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.