Vilka var de första datorerna Like?

Tidiga datorer var enorma frågor, som ofta nog fyllt upp hela rum. Tidig teknologer var dock förutsäga på 1950-talet som inom ett par årtionden dessa jättar skulle vara liten nog att få plats på ett skrivbord, och gemensamma nog att alla skulle äga en. Till skillnad från många av de andra ytterst optimistiska prognoser om eran var detta snart vara fallet.

Fram till slutet av 1960-talet fanns det helt enkelt inget sätt att krympa en dator tidigare en viss punkt, om det vore verkade som det fanns ett behov att göra det. I slutet av 1960-talet började dock militären att investera kraftigt i mindre datorer för användning i stridsflygplan. Genom 1970 mikroprocessorn i huvudsak hade uppfunnits, drastiskt minska mängden storlek som behövs för en dator processor, och öppnar dörren för mindre och mindre datorer.

Minidatorer kom på plats några år före den verkliga första datorer. Dessa var liten nog att få plats på ett skrivbord, men alltför dyr för varje normal konsument, vilket gör dem något från en modern syn på en PC. Inom några år hade dock den teknik som sipprade fram, och de första datorerna började skapas i hobbyists källare och garage.

I 1975, den första PC som produceras som en serietillverkad sats släpptes av Altair, ett år efter en mindre komplett kit-lista släpptes som Mark 8. Dessa paket blev enormt populär, med programvara skriven för dem genom att två programmerare, Paul Allen och Bill Gates och deras företag Micro-Soft. Ett år senare Stephen Wozniak och Steven Jobs startade sin egen dator företag, Apple Computer Company, som även erbjuder ett kit i linje med Altair. Ett år senare bolaget släppt en förmonterad version av sin dator, Apple II, som blev nästan en succé över en natt.

År 1981 beslutade International Business Machine (IBM) bolag att gå in i dator världen. Med sina enorma resurser och årtionden av erfarenhet av att skapa stordatorer, släppte de sitt eget skrivbord, som de kallade PC 5150. Detta var den första omfattande användningen av termen PC, men det var endast en av de första datorerna.

Dessa första PC var en långt ifrån datorer i dag, men hade förvånansvärt många likheter. Den Altair 8800 skisserat ett moderkort med ett antal tider för olika kort som höll saker som minnet och processorn. På framsidan av datorn var en tallrik med olika växlar och ljus, till ingång binär data direkt till datorn och se omedelbar feedback. Med hjälp av dessa första PC huvudsak bestod inmatning av komplexa program i datorn genom att växla växlar i specifika sekvenser.

Några år innan Altair 8800 var ännu ett av de första PC, som trots att den inte åstadkomma omfattande berömmelse gjorde genomföra ett antal viktiga funktioner som senare skulle drabba persondatorer som helhet. Xerox Alto släpptes 1972, och hade funktioner som ett grafiskt användargränssnitt, idén om ett skrivbord som olika objekt satt, och en mus för att interagera med skrivbordet. Även om Alto småningom försvann i relativ obemärkthet skulle många av de idéer som införs senare återuppstå i Apples datorer, och så småningom i datorer som helhet.

I 1977 var de första datorerna på deras sätt att ser ut som moderna datorer, och i början av 1980-talet hade de flesta funktioner, om än i en mindre estetiska och minskad kapacitet. Möss, fullt tangentbord, hårddiskar och RAM var alla finns på populära datorer som Apple Macintosh, Xerox Star, och Atari ST. Färg var vida infördes vid denna tid, och genom åren hårdvara blev mer robust, blev programvara mer effektivt, och Internet erbjuder en bred anslutning, för alltid omvandla dessa första datorer i moderna maskiner som dvärg de mest kraftfulla superdatorer på 1970-talet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.