Vad är persondatorer?

tekniska framsteg i den 20: e århundradet, särskilt på kommunikationsområdet, har producerat en revolution inom elektronik, vars inflytande är känt över hela världen. En representativ del av denna revolution har varit införandet av den personliga datorn (PC). Persondatorer är datorer som är avsedda att användas av enskilda personer, hem eller kontor. Sina försäljningspriser, storlek och resurser gör dem praktiska för att användas i nästan varje hem och kontor i USA och andra utvecklade länder. Driften av persondatorer bygger på ett litet datachip som kallas en mikroprocessor, som styr hur datorn.

Alla datorer har flera grundläggande komponenter som tillåter datorn att fungera och användas. Mikroprocessorn som redan nämnts övervakar allt som datorn gör, och varje process har att gå igenom det först. Persondatorer har också minne, vanligen i form av Random Access Memory (RAM). Denna typ av minne som används för att lagra information som datorn för närvarande arbetar med, till exempel öppna program.

mikroprocessor och ett minne ingår som en del av ett stort kretskort som kallas moderkortet. Moderkortet fungerar också som en mellanhand mellan mikroprocessorn och andra system på datorn, t. ex. hårddiskar och hamnar. Hårddisken eller hårddisken där program och filer lagras. I motsats till RAM, har hårddisken en stor kapacitet och är avsett för långtidslagring. Det är där de flesta uppgifter i persondatorer finns.

En annan viktig del som är gemensam för alla persondatorer är nätaggregatet, som reglerar den mängd el som datorn använder vid en viss tidpunkt. De flesta persondatorer har också ljudkort och grafikkort också. Dessa är små kretskort som ansluter till moderkortet för att bearbeta audio-och videodata, respektive. Mer moderna datorer ingår även en CD-ROM-enhet, där en cd som innehåller program eller filer kan läggas. Program kan köras direkt från cd-rom, som fungerar som en form av extern datalagring för en PC.

Stationära datorer först introducerades på marknaden i slutet av 1970. Deras kapacitet och hastighet lämnade mycket övrigt att önska i jämförelse med modern PC, men på grund av befordran som de representerade, växte deras popularitet snabbt. Datorer började utvecklas till vardags används i hemmet. Datorspel och program har utvecklats som kan användas på datorer i ett hushåll, ytterligare öppna upp marknaden för dessa enheter. Fram till år 2002 hade en miljard persondatorer sålts världen över, sedan de först infördes.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.