Vad är ett operativsystem?

Ett operativsystem är ett program för att köra andra program på en dator. Ett operativsystem är dess viktigaste program. Det anses vara ryggraden i en dator, hantera både program-och maskinvara. Operativsystem är ansvarig för allt från kontroll och tilldelning av minne för att erkänna input från externa enheter och överföra produktionen till datorskärmar. De klarar även filer på hårddiskar och kringutrustning kontroll såsom skrivare och skannrar.

Operativsystemet i ett stort datasystem har ännu mer att göra. Sådana operativsystem övervaka olika program och användare, vilket gör att allt går smidigt, utan störning, trots att många apparater och program som används samtidigt. Ett operativsystem har också en viktig roll att spela i säkerhet. Dess uppgift ingår att förhindra obehöriga användare från att komma åt datasystemet.

Det finns fleranvändarsystem, multiprocessing, multitasking, multitrådning, och i realtid operativsystem. Ett fleranvändarsystem operativsystem gör det möjligt för flera användare att köra program samtidigt. Denna typ av operativsystem kan användas för ett fåtal personer eller hundratals av dem. Faktum är att det finns vissa operativsystem som används för att möjliggöra tusentals människor för att köra program på samma gång.

Ett multiprocessing operativsystem tillåter ett program att köra på mer än en centralenhet (CPU) i taget. Detta kan komma väl till pass i vissa arbetsmiljöer, på skolor, och även under en viss hem-datorer situationer. Multitasking operativsystem fungerar lite annorlunda, de gör det möjligt att köra fler än ett program åt gången. Multitrådning operativsystem är ännu mer olika, så olika delar av ett program som skall användas samtidigt.

realtid operativsystem är utformade för att tillåta datorer att bearbeta och reagera på ingång direkt. Vanligtvis allmänt ändamål operativsystem, såsom disketter operativsystem (DOS), betraktas inte som realtid, eftersom de kanske behöver några sekunder eller minuter att svara på ingång. Realtid operativsystem används vanligtvis när datorer måste reagera på ett konsekvent föra in uppgifter utan dröjsmål. Till exempel kan i realtid operativsystem användas i navigering.

Dagens operativsystem brukar ha grafiska användargränssnitt (GUI) som använder pekdon för inmatning. En mus är ett exempel på en sådan pekdon, som är en penna. Vanligt använda operativsystem för IBM-kompatibla persondatorer är Microsoft Windows, Linux och Unix varianter. För Macintosh-datorer, är Mac OS X, Linux, BSD, och några Windows varianter som ofta används.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.