Vad är ett lokalt nätverk?

Ett lokalt nätverk eller LAN, är ett nätverk av sammankopplade datorer i ett rum, byggnad eller en uppsättning byggnader. Lokala nätverk har funnits sedan början av datoranvändning. Ett LAN definieras som en användare nätverk där data skickas i snabb takt mellan människor som ligger relativt nära varandra. LAN brukar inte använda sig av förhyrda kommunikationslinjer, men bara kommunikationsmedel som tillhandahålls av installatören av nätverket.

Internet är ett WAN eller WAN, som skiljer sig från ett LAN . I motsats till begreppet Internet , lokala nätverk kallas ofta intranät , men ibland avses med detta ett kluster av nätverk i samband med ett visst företag eller organisation men inte ansluten till de större Internet. Ett lokalt nätverk använder en hubb eller router för att ansluta datorer tillsammans. De kommunikationsmedel som är den allestädes närvarande Ethernet-kabel eller trådlöst Wi-Fi-teknik. Denna teknik erbjuder dataöverföringshastigheter löper mellan 1 till 10 Mbit /s.

Större, viktigare LAN har överflödiga linjer eller andra backup protokoll. I datorer i nätverk, är den mest populära kommunikationsprotokoll TCP /IP. Mindre LAN kan vara tillfällig och används mellan vänner för att spela dataspel över nätverket. Över ett nätverk, användare kan dela filer, visa filer, ändra data på andra datorer om de tillåts, spela upp filmer eller musik på flera datorer samtidigt, chatta med snabbmeddelanden, skicka e-post till varandra, spela spel och så vidare. Alla fördelarna med Internet gälla även om de bara omfatta andra på LAN, och uppgifterna överföringshastigheter är höga.

Kanske den mest sysselsatta användning av ett nätverk är att ansluta användare till Internet med bara en ansluten router. I modern tid använder vi bredband kabel-eller DSL-modem för att ansluta till Internet, och det skulle vara klumpigt att ha ett modem i samband med varje dator, så vi kopplar helt enkelt in modemet i en router och koppla routern till datorer med Ethernet-kablar. Konfigurera ett LAN kan vara skrämmande i början, men moderna operativsystem har program som gör de flesta av de nödvändiga konfigurationer automatiskt, så att inrätta ett lokalt nätverk är ganska lätt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.