Vad är en stationär dator?

En stationär dator är en dator byggd för att användas vid ett skrivbord. Detta står i kontrast både till stora stordatorer, som inte är avsedda att användas vid ett skrivbord, och till bärbara datorer eller bärbara datorer, avsedda att uppfattas runt från en plats till en annan lätt. Ursprungligen var en stationär dator ses som en mycket liten version av en dator, eftersom de flesta datorer krävs en hel del utrymme. Nuförtiden är den stationära datorn såg på när den större av datorn spektrum, med datorer som har blivit otroligt liten.

stationära dator var traditionellt antas vara en ganska specifik layout. Denna typ av dator skulle innehålla de flesta av datorns komponenter, till exempel processorn, hårddisken och RAM, inom ett enda fall som skulle sitta horisontellt på ett skrivbord. En bildskärm skulle sitta på toppen av den stationära datorn fallet, och en extern mus och tangentbord skulle vara för det.

Senare blev den stationära datorn tornet den dominerande formen av stationära dator. Denna typ av fall sitter horisontellt, och är vanligtvis antingen placeras under ett skrivbord eller upp på bordet bredvid bildskärmen, snarare än på undersidan av bildskärmen. Towers har oftast mer utrymme, vilket möjliggör många fack att hålla saker som hårddiskar och flera medier enheter.

allt-i-ett dator har också varit populär i varierande grad under de senaste decennierna. Många av Apples ursprungliga datorer var allt-i-ett, med skärmen ingår som en del av den del fall, men för mus och tangentbord fortfarande yttre. Den senare iMac-serien, även av Apple, fortsatte allt-i-en tradition. Allt-i-ett-datorer har en rad fördelar jämfört med torn eller grundläggande stationära datorn, inklusive ett mindre skrivbord fotavtryck, en mer attraktiv formfaktor och större bärbarhet. Faktum är att många äldre allt-i-ett datorer faktiskt införliva ett handtag, så att de är ett slags mellanled mellan ett verkligt bärbara laptop och en helt statisk stationär dator. Avvägningen är att allt-i-ett datorer tenderar att vara mycket mindre uppgradera än andra datorer, eftersom deras komponenter är noggrant dimensionerade för att passa på minsta möjliga yta, och i vissa fall kan även lödas direkt till andra komponenter.

Historiskt har den stationära datorn varit önskvärt över den bärbara datorn till ett antal orsaker. För en, eftersom delar kan bli mycket större, stationära datorer ofta är billigare än en liknande kraftfull laptop. Skillnaden i pris har minskat under de senaste åren, men att bärbara datorer blivit ett mycket mer populärt val. En stationär dator är dock fortfarande möjlighet att integrera kraftfullare komponenter än en bärbar dator av samma generation, vilket gör dem bättre för högpresterande uppgifter såsom video och ljud redigering, design och spel.

Vanligtvis en stationär dator på topp kan ses som ungefär ett och ett halvt år före en bärbar dator på topp. Den stationära datorn är också mycket lättare att anpassa än en bärbar dator, eftersom delar i allmänhet inte görs särskilda storlekar, så många människor som gillar att bygga sina egna datorer eller ändra deras datorer över tiden fortfarande hitta datorer att föredra framför bärbara datorer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.