Vad är en optisk styrkula?

En optisk trackball är en datorenhet som tillåter användaren att välja eller navigera genom datorns innehåll. Den innehåller en stationär bas, en utskjutande boll ligger i ett uttag, och en eller flera knappar som låter användaren utföra funktioner klicka. Vissa optiska trackballs innehåller även ett rullhjul till för att underlätta att bläddra igenom webbsidor och dokument.

Bollen del av den optiska trackball är täckt med prickar ordnade i ett mönster. När användaren manipulerar bollen med fingertopparna, infraröda optiska sensorer läser rörelse prickar och skickar uppgifterna till datorn. Den här funktionen kan tillåta en mer exakt spårning av rörelser än icke-optiska styrkulor, eftersom icke-optiska sensorer läser helt enkelt rotation av bollen på två axlar. En ytterligare fördel med optisk trackballs över sina icke-optiska motsvarigheter är att de upptäcker rörelse optiskt, damm, smuts och oljor hud inte störa upptäckten av rörelse. Bör dock bollen och sensorerna rengörs regelbundet enligt tillverkarens instruktioner för att säkerställa optimal funktion.

Några fördelar med den optiska styrkulan är att den kräver mindre utrymme på skrivbordet än en vanlig mus. Ingen musmatta är nödvändig eftersom bollen är den enda del av styrkula som rör sig. Många optiska trackballs erbjuder också ergonomiska fördelar för sina användare. Vissa är utformade så att handleden är i en neutral position. Dessutom har många kan drivas av antingen för hand, så att användarna frihet att byta ägare som önskat.

trackballs utformats speciellt för vänsterhänta användare inte är lätt tillgängliga, så vänsterhänta användare vanligtvis antingen välja en optisk trackball som kan användas av den vänstra eller helt enkelt anpassa sig till att använda trackball med sin högra hand. Handleden vilar gjord av gel eller annat material kan lägga till tröst i att använda en styrkula.

trackballs vanligen säljs som enskilda enheter som är anslutna till datorn via en USB-, seriell port eller trådlös åtkomst. Vissa trackballs kan ingå i utformningen av tangentbordet. Det tangentbord som inte innehåller en styrkula vanligtvis hus det i det övre högra hörnet på tangentbordet. Bärbara datorer kan ibland innehålla styrkulor, trots att dessa har till stor del ersättas med pekplattor. Trackballs kan även säljas som små tumme-stora bollar som fäster vid sidan av tangentbordet. De flesta av de trackballs finns på bärbara datorer och tangentbord dator är inte optisk, men det finns vissa tangentbord som inte har optiska trackballs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.