Vad är en Photon processor?

Photon processorer är en praktisk användning av det framväxande området fotonik. Med fotonik, ljus används som ett medium att transportera information. Fotonik arbeta på frekvenser av storleksordningen hundratals terahertz.

Intel har börjat arbeta på alla-kisel lasrar som de hoppas kommer snart att kunna utnyttja ljus (i stället för elektriska strömmar) för att flytta data runt. Ett antal nystartade företag utvecklar olika tekniker för att dra nytta av situationen när mainstream marknaden gör övergången.

Luxtera, en av dessa starter har griffeltavla produktion för en optisk modulator som kommer att användas för att vända elektroner till fotoner för användning i foton processorer. De förutspår processorer som snabbt nå hastigheter på upp till 10 GHz, tio gånger de hastigheter Intel har diskuterats under den senaste optiska modulatorer.

Luxtera har börjat arbeta med mikroprocessor producent Freescale Semiconductor på sin teknik, och Freescale har redan rullat ut några tekniska prover. Dessa prover använda en liknande teknik som används i G4 mikroprocessor (av 130-nm SOI-process). Medlemmar av deras styrelse ingår nobelpristagaren Arno Penzias och Eli Yablonovitch (UCLA professor som utvecklade fotoelektriska kristaller).

Som traditionella processorer nå en nödvändig gräns för bandbredd, foton processorer erbjuder ett sätt att inte bara paus, men man krossa dessa begränsningar. För närvarande kostnaderna är ganska höga, men med alla av branschens stora aktörer investerat kraftigt i utveckling av fotonen bearbetning, kommer priserna säkert sjunka ganska snabbt när produktionen börjar.

Inledningsvis är det troligt att photon-processorer kommer att utnyttjas endast i avancerade superdatorer för att producera praktiskt taget okrossbar kryptografi och processor intensiva rendering för big-budget filmer och sekvenser spel. Snabbt denna teknik skulle sippra ner till konsumentledet, dock, och vi kan hoppas på 10-GHz-processorer till en rimlig kostnad av 2010-2015. Program är nästan obegränsade för sådan teknik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.