Vad är en Master Boot Record?

master boot record, eller MBR, är en del av lagringsutrymme på en hårddisk som används för underhåll av data som behövs för att initiera en uppstart av datorn. Generellt sett är startposten inrymt i den allra första sektorn på hårddisken, vilket gör det enkelt för systemet att lokalisera, läsa och utföra nödvändiga filer för att starta programmet. Alla koder som behövs för att komma åt filerna och börja starta ingår i Master Boot Record.

Det finns flera viktiga delar av en Master Boot Record som gör att avsnittet fungera optimalt. En av de viktigare faktorerna är den partitionstabellen. Denna tabell innehåller de grundläggande katalog som styr processen med att läsa och att initiera uppstarten. Partitionstabellen kommer att arbeta tillsammans med någon typ av bootloading programvara för att interagera med operativsystemet och fullfölja processen.

Som med alla delar av hårddisken, är det möjligt för Master Boot Record att skadas. När detta händer kan det vara omöjligt att starta upp hårddisken alls. Men om Master Boot Record är fortfarande delvis i drift, finns det någon chans att kunna lansera operativsystemet i felsäkert läge. Därifrån kan det vara möjligt att återställa hårddisken till ett tidigare tillstånd med hjälp av återvinning programvara som ligger på hårddisken. Om enheten inte startar alls kan det vara möjligt att rätta till problemet med hjälp av återvinnande bricka att tillverkarna normalt som en del av det stöd resurser som följer med datorn hårddisken.

Om användaren inte kan komma runt det skadade tillståndet i Master Boot Record, kan hårddisken måste analyseras och åtgärdas av en fackman. Detta kan innebära att utvinna sparade data från hårddisken och bygga om partitionstabellen för att rädda enheten. Många hårddiskar kan räddas och sparade data laddas i en kort tid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.