Vad är en Adaptive dator?

Ett anpassningsbart dator är en som har ändrats för att göra det enklare att använda för personer med funktionshinder. Detta kan omfatta en rad fysiska funktionsnedsättningar, särskilt syn-och hörsel och problem med hand-och armrörelser. Adaptiv dator lösningar kan inkludera sådana hårdvara modifieringar, ändringar i befintlig programvara, add-on program eller speciella externa enheter.

Några av de mest kända adaptiva datasystem skärmläsare. Dessa läste upp texten som visas på skärmen för att göra det lättare att använda för människor med begränsad eller ingen syn. Det finns ett brett utbud av sådana system, från de inbyggda verktygen i Windows med dedikerade program. Många system kan också ge ljudsignaler som användaren rör sig genom menysystem ett program.

För personer med ryggmärgsskada som inte kan kontrollera en dator med sina vapen, adaptiva datateknik omfattar utrustning som möjliggör dem att styra markören genom huvudrörelser. I många fall dessa anordningar gör det möjligt för användaren att "typ" genom att tala med systemet med hjälp av teknik för röstigenkänning. Om skadan är begränsad till vapen i stället för hela kroppen, kan användaren kan använda en fotmanövrerat mus.

Även människor med svåra fysiska funktionshinder kan dra nytta av en adaptiv datorverktyg. Till exempel finns det system innebär ett par glasögon med en liten tracker som kan detektera ögonrörelser. Användaren kan då flytta en markör med ögonrörelser. De kan också typ genom att flytta markören till en plats på ett tangentbordet på skärmen och sedan hålla den i position för att "trycka" på knappen.

En mindre kända adaptiva datateknik är på tangentbord som har anpassats för användare med endast en hand. Ett alternativ är en speciellt utformad litet tangentbord som har QWERTY layout, men är lättare att nå med en hand utan omfattande armrörelser. Ett annat alternativ är halv-QWERTY tangentbord som är inställd så att maskinskriverska kan använda bara en sida av tangentbordet. Att slå en huvudtyper av vanligt brev medan du håller i rymden och slå i huvudtyper motsvarande brev från andra sidan av tangentbordet.

Ett tredje alternativ är Dvorak-tangentbord. Detta organiserar tangentbordet på annat sätt så att de vanligaste bokstäverna är tillsammans i mitten. Detta minskar avsevärt mängden handgrepp som krävs för att skriva. Naturligtvis kommer alla tre av dessa tekniker kräver vissa Återinlärning, särskilt för personer som utsatts för en olycka och tidigare kunna skriva med båda händerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.