Vad är assembler?

En assembler är en låg väg att instruera en dator att utföra en uppgift. Datorer inte sig förstå instruktioner från människor. På den mest grundläggande nivån, datorer förstår instruktionerna i binär språk, dvs sekvenser av nollor och ettor. Binära språk eller maskin språk är mycket besvärlig att programmera i, dock. Assembler uppfanns som en symbolisk representation av den underliggande sekvenser av nollor och ettor.

Anta att vi var för att programmera ett spel som vid en viss handling, prisutdelningar spelaren med fem poäng. Datorn håller poäng på en viss plats, platser som är antingen en lagringsplats i processorn, som kallas ett "register", eller i vissa utrymme i minnet. Datorn förstår platser och låg nivå åtgärder som efterlyses verksamhet. Så om poängen hålls på register RA, då förstår kommandot, 0101 1100 0000 0101, där de första fyra siffrorna anger operationen ADD, nästa fyra ange registret RA, och de sista åtta ange antalet 5.

Ursprungligen datorer måste kodas på detta sätt, maskin språk är långsam, felbenägen, och det kan vara mycket svårt för en person att förstå vad en annan person försöker kod. Så programmerare skapat assembler då de transaktioner, platser, siffror osv, kan förstås bättre. Således motsvarande kommando för ovanstående exempel skulle ADD RA 5. I detta hypotetiska exempel är mnemonics används för ADD drift och registret RA, och antalet 5 är skriven i siffror.

Ett program som kallas en montör omvandlar kod assembler om de underliggande maskinspråk. I tidigare dagar, även denna omvandling förbrukas dyra datorresurser, så operationen koder, opcodes kort sagt, såsom Subtrahera var förkortningen SUB, Kopiera-Move kortades ned i MOV och i vissa fall även ADD kortades ned till A.

församlingen språk är oftast ett tunt lager ovanför maskinen struktur. Därför opcodes, register, och hela språket är mycket beroende av CPU familjen. Så, har Intel x86-familjen opcodes som MOV, MOVSX och MOVZX, medan IBM 360 har opcodes som MVI, MVC, MVZ. När man konstruerar en dator eller CPU, formgivarna ange maskinen språk inklusive opcodes.

Programmerare flyttade snart till "hög nivå" språk som COBOL, Pascal, C + + och SQL. Kompilatorer konvertera kod skrivna på dessa språk till maskinspråk. Assembler kod fortfarande används för särskilda processorer dock eller för att garantera hastighet från spelkonsoler till system för bilar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.